LANG LEVE DE WORSTEN!

TANTE DORA

Een tijdje geleden stonden de media vol van berichten dat worst schadelijk voor je is. Volgens onderzoeken zou de consumptie van worst en bewerkte vleeswaren kanker veroorzaken. Op de hele wereld schrokken lekkerbekken zich een hoedje. Vooral arme lekkerbekken, want in veel gevallen is worst het enige betaalbare stukje vlees in de winkel. Gelukkig werd dat verhaal over kanker en andere dodelijke ziekten al snel afgezwakt door de onderzoekers. Vlees bevat immers ook allerlei belangrijke vitaminen en mineralen. Laat je vooral de worst smaken. Bedankt, dames en heren wetenschappers!

Dora cervelaatworst klein

Worst is een ideaal ingrediënt voor de schrale keuken. Goed gekruid en goed bereid zijn worst en vleeswaren een aanvulling qua smaak en voeding. Hieronder geven we een lijst van culinaire mogelijkheden van worst:

  •  Verse worst   Verse worst is eigenlijk een soort gekruid gehakt in een worstenvelletje. Het vlees is rauw en moet gebakken of gebraden worden. Een goed klaargemaakte verse worst of saucijs smaakt prima bij stevige kost zoals rode kool, broccoli en zuurkool. Je kunt de verse worst ook ontdoen van zijn velletje, en van het worstenvlees gehaktballetjes draaien. De worstmassa is al gekruid, en de slager heeft aan het vlees een natuurlijk plakmiddel toegevoegd, waardoor je geen ei en paneermeel hoeft toe te voegen, om toch een stevige balletje te maken. Lekker als stoofschotel, gestoofd in bier, en met veel ui en herfstige kruiden zoals laurier, jeneverbes en foelie.
  • Droge worst   Droge worstsoorten zijn onder andere cervelaat en salami. Ze zijn relatief droog en compact. Sommige salamisoorten zijn zo droog en hard, dat je ze nauwelijks meer kunt indrukken. Hoe droger, hoe beter de salami. Het vocht verdampt en de smaak wordt daardoor sterker, geconcentreerder. Salami of andere droge worsten kun je goed gebruiken in pastasauzen, in reepjes gesneden in de sla, of als beleg van een pizza. Vooral gerechten die oorspronkelijk in het gebied rond de Middellandse Zee worden gegeten, kunnen lekkerder en authentieker worden met droge worst. Ook lekker met een prikkertje bij de borrel.
  • Rookworst   Rookworst is een onderschat stukje vlees in de keuken. Je kunt de worst verwerken in winterse stamppotten en in de erwtensoep, maar ook in pastaschotels, bijvoorbeeld. Aanstaande vrijdag is het Voedselbankrecept gewijd aan zo’n pastaschotel met rookworst. Maar je kunt ook denken aan salades en ovenschotels, die door de rooksmaak van de worst een apart smaakje krijgen.
  • Leverworst en paté   De naam zegt het al: in deze worst, en ook in paté is lever verwerkt. Daardoor is de consistentie erg smeuïg. Leverworst en paté laten zich goed op brood smeren. Vooral paté kan de basis vormen van een zomerse maaltijd met lekker stokbrood, een zelfgemaakte compote en een goed gevulde salade. Hoe ambachtelijker de paté, hoe lekkerder hij vaak is.

Dora tapas rookworst 1 klein

Nou, hopelijk durf je nu weer een stukje worst te kopen, en te verwerken in een lekkere maaltijd. Want alle bovenstaande worstsoorten zijn voor relatief weinig geld te koop, en bovendien heb je er niet veel van nodig om smaak en voeding aan je maaltijd te geven. Uiteraard is het geen goed idee om dag in dag uit grote hoeveelheden worst te eten. Worst bevat ook relatief veel vet, en hoewel het menselijk lichaam vet prima kan gebruiken, is teveel nu eenmaal teveel. Wie teveel worst eet en daarbij rookt en de hele dag op de bank hangt: ja die loopt een verhoogd risico op kanker en andere ziektes. Maar van een goed stuk worst ga je echt niet dood.

rookworst

LEES MEER:   Altijd handig en veelzijdig, zo’n stuk worst. Net zo handig en veelzijdig als een stuk kaas in de koelkast:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/hoera-voor-een-stukje-kaas/

 

Dit vind je misschien ook leuk...