LEER IKEBANA (JAPANS BLOEMSCHIKKEN)

TANTE DORA

Ikebana is volgens de overlevering al duizenden jaren oud. Deze Japanse manier van bloemschikken probeert in een mooie schaal of vaas het mysterie van de natuur te herscheppen. Ikebana (letterlijk: ‘levende bloemen’) heeft een spirituele achtergrond, die berust op de manier waarop Japanse zen-monniken naar de natuur en naar de kosmos kijken. Dat klinkt moeilijk, maar ikebana heeft één heel groot voordeel: je kunt er heel goed wilde planten en bloemen voor gebruiken, die je zelf plukt in het bos, in je tuin, of langs de kant van de weg. Ikebana kan dus een heel goedkope manier van bloemschikken zijn.

Dora bloemschikken 2

Europees bloemschikken wordt meestal gedaan met grote hoeveelheden gekweekte bloemen. Die kosten handenvol geld, teveel voor bloemenliefhebbers die weinig te besteden hebben. Tante Dora kent mensen die maar wat graag een bloemetje in huis zouden willen halen, maar die dat niet kunnen betalen. Daar kan een bloemenvriend aardig mismoedig van worden.

Bladeren en besjes

Gelukkig is er ikebana! Ikebana werkt vaak met wilde bloemen, en met andere materialen uit de natuur, zoals takken, grote bladeren en besjes. Bovendien heb je geen giga bloembossen nodig waar je niet meer overheen kunt kijken. In ikebana is een enkele tak en een handvol bloemen vaak al genoeg voor een prachtige schikking. Speciale bakjes en schalen zijn mooi, maar hoeven niet. Je kunt het ook in iets van de rommelmarkt opmaken.

Misschien is een speciale prikker handig, waarop je de bloemen steekt, maar ook met een blokje oase van de Wibra ben je al goed op weg. Het is een kwestie van experimenteren, en misschien kun je zo’n prikker wel voor je verjaardag vragen? Voor het overige heb je eigenlijk niets nodig, zeker niet als je het materiaal zelf uit de natuur haalt.

bergvlier bloemen in trossen

En hoe leer je ikebana? Er zijn in de meeste plaatsen wel cursussen Japans bloemschikken. Ook die kun je je misschien cadeau laten doen door een aardig iemand, die jou een cadeautje wil geven maar niet weet wat? Bovendien zijn er op internet hele cursussen te vinden. Wie op YouTube ‘ikebana’ intypt, krijgt duizenden resultaten. Als je een beetje Engels kent, dan heb je daar wel plezier van. Typ behalve ‘ikebana’ woorden als ‘workshop’ of ‘tutorial’ in, dan krijg je hele videolessen te zien.

Nederlandstalige boeken

Ga eens op onderzoek uit. Er zijn ook (Nederlandstalige) boeken over ikebana geschreven. Die staan in de bibliotheek te leen. Misschien is het wat voor je? Nogmaals: als je eigenhandig in de natuur gevonden materialen gebruikt, is ikebana een goedkope manier om mooie bloemsierkunst in je huis te halen. En je komt nog eens buiten in de natuur. Win win.

LEES MEER: Als je nog leuke bloemschikbakjes zoekt: misschien toch eens goed naar de paté- en olijvenbakjes kijken?

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/decemberhapjes-komen-soms-in-leuke-bakjes/

Vraag een ikebanacursus cadeau:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/vraag-nuttige-cadeaus/

 

Dit vind je misschien ook leuk...