LET OP VERSE KRUIDEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

En natuurlijk gebruikt Tante Dora heel vaak verse kruiden, zo uit haar eigen kleine kruidentuintje.
potje kruiden

Overal zie je weer volop verse tuinkruiden in potten te koop bij de supermarkten. Peterselie, koriander, tijm, basilicum en dille zijn veel voorkomende soorten. Tip: koop ze nu en zet ze in jouw kruidentuintje of in een mooie balkonbak. Als je niet al te driftig plukt, en de plant de kans geeft om te herstellen en door te groeien, kun je er soms maanden plezier van hebben. Van vaste kruiden zoals tijm en salie zelfs jaren lang.

De meeste kruiden-in-pot bij de supermarkt zijn biologisch. De biologische soorten zijn vaak wat sterker. Dat komt mooi uit, want dan heb je er ook langer plezier van. In de komende maanden zul je merken dat in de recepten van Zuinig met tante Dora ook regelmatig verse kruiden worden verwerkt. Wie lekker en gezond wil eten, kan niet zonder.

Je kunt ook reeds geoogste kruiden in plastic bakjes kopen. Maar dat haalt niet bij vers uit eigen aarde. Bovendien zijn die ‘verse’ kruiden duur. Je kunt nu overal kruidenplanten kopen, en ze ook zelf uit zaad kweken. De kruiden in een pot uit de supermarkt zijn gemakkelijk, vaak biologisch, en ze zijn bovendien al zo ver gegroeid, dat je ze meteen kunt oogsten. Met mate natuurlijk, want je wilt wel dat je er langer plezier van hebt.

Als je de kruiden in een pot of balkonbak kweekt, verdient het aanbeveling om af en toe te bemesten. Als het kan met organische mest, maar Pokon doet het ook prima, al is dat niet meer helemaal ‘biologisch’.

kruidentuintje

LEES MEER:  Zuinig met tante Dora is een groot voorstander van zelf gekweekt en zelf geplukt. Oh, wat hebben we daar al vaak over geschreven! Lees maar:

kruidensoep

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-neef-groen/voorraadkast-groeiende-en-lekkere-verse-kruiden/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...