LOFLIED OP DE KOMKOMMER

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

kookschrift

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen.

komkommer

Is de komkommer werkelijk niet meer dan wat lichtgroen water in een donkergroene schil? Een lekker fris dingetje voor tussendoor, maar geen serieuze groente? Is een komkommer kopen eigenlijk een verspilling van je goede geld? Had je niet beter échte groente kunnen kopen voor dat geld?

Er is geen twijfel mogelijk: de komkommer staat ergens bovenaan het lijstje van de meest verkochte groenten van ons land. Dat heeft met een boel dingen te maken. Er zijn maar weinig mensen die geen komkommer lusten. Zelfs kinderen zijn er gek op. Bovendien hoef je er niet veel aan te doen, om hem eetbaar te maken. In plakjes snijden en opdienen met een beetje dille is meestal al genoeg.komkommerslade met boragebloemen

Maar daarmee is het loflied op de komkommer nog lang niet ten einde. Even wat feiten: de komkommer is familie van de meloen en van de courgette, en natuurlijk van de augurk. En ja: de komkommer bestaat voor 95% uit water. Maar dat water zit wel boordevol vitaminen, mineralen en sporenelementen. Meer dan de meeste mensen denken. De komkommer bevat de vitaminen A, B, C, D en E. Er zit vooral veel vitamine K in het vruchtvlees. Vitamine K is erg goed voor de opbouw van de botten. En het vele magnesium in de groente is prima voor de hersenen en de zenuwen.

Recente onderzoeken doen vermoeden dat de komkommer stoffen bevat die behulpzaam zijn bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, en zelfs van kanker. De vele antioxidanten in het vruchtvlees zouden goed zijn tegen ontstekingen. En de komkommer zorgt voor een mooie huid, zowel inwendig als uitwendig toegepast.

Laat het waterige imago van de groene slungel je niet misleiden: er zitten veel vezels in de komkommer. Er is maar één ding dat nauwelijks in een komkommer zit: calorieën. Honderd gram bevatten ongeveer 15 calorieën. Die moet je dus met een vergrootglas zoeken!

Kortom: als je jong en aantrekkelijk wil blijven, met goed werkende hersentjes, sterke botten en een mooie huid, zet dan wat vaker een komkommersalade op tafel. Het is een makkelijk klaar te maken groente, die vrijwel het hele jaar te verkrijgen is. En een komkommer hoeft niet duur te zijn. Op de markt en in sommige goedkope supermarkten heb je vaak al voor vijftig cent een reuzenexemplaar, dat een familie van vier met gemak kan voeden.

Binnenkort komt uit het kookboek van Tante Dora een lekker recept, waarvan komkommer het hoofdingrediënt is.

 

LEES MEER:   Je kunt met komkommer zelfs doodgewoon kraanwater bijzonder maken:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/water-met-een-smaakje-2/Dora water met smaakje klein

 

Dit vind je misschien ook leuk...