RECYCLEN VAN TEXTIEL

TANTE DORA

oude kleding

Laatst nog horen beweren tijdens een familiefeestje: je kunt alleen redelijk goede, nog draagbare kleding aanbieden om te recyclen. Dat klopt niet! Ook tot op de draad versleten broeken, truien en blouses kunnen worden hergebruikt. Die hoef je dus niet bij het restafval te gooien.oude kleding verzamelen

Er zijn instellingen die kleding inzamelen om die weer te kunnen verkopen, zoals het Leger des Heils. De opbrengst van de kledingverkoop gebruikt het Leger om allerlei zinvolle activiteiten te financieren. Als je kleding aanbiedt aan het Leger des Heils of aanverwante verenigingen, is het wel zinvol om nog enigszins draagbare kledingstukken aan te bieden.

Maar zelfs kleding die niet meer echt te dragen is, wordt hergebruikt. Gemeenten zamelen alle textiel in, mits het niet nat of sterk vervuild is. Het maakt niet uit of er grote gaten in zitten, of dat de rafels erbij hangen. Ook lompen krijgen een nieuwe bestemming.

Rafelige kleren worden uitgehaald tot er textielvezels overblijven, die worden verwerkt tot poetskatoen, industriële dweilen, isolatiemateriaal en de omhulling van drainagebuizen. Niets wordt weggegooid, alles wordt gebruikt, tot de laatste draad.

Natuurlijk kun je ook thuis gebruiksmogelijkheden vinden voor versleten textiel. Oude T-shirts en gescheurde onderbroeken kunnen, na een wasbeurt, prima dienen als poetslap, bijvoorbeeld voor het onderhoud van je fiets. Afgedankte keukenhanddoeken zijn ideale dweilen, en met rafelige sokken kun je in de winter prima de buitenkraan omwikkelen.

Kapotte kleding en versleten huishoudtextiel kun je altijd recyclen. Het kan letterlijk tot de laatste vezel worden gebruikt. Als je dus je kleding afdankt, was het en hergebruik het, als poetslap of dweil. En als er niets anders opzit, of als het nog draagbaar is: breng het naar de container of doe het in de zak, en laat het recyclebedrijf er een goede bestemming voor zoeken. Ook als er gaten in zitten.

 

LEES MEER:  Voordat je kleding afdankt, heb je nog volop de gelegenheid om je goede goed te repareren:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/de-standaard-naaigarnituur/Dora naaigarnituur klein

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/lusjes-te-lijf-met-een-haaknaald/

Zelfs dan is er nog een stadium vóór het wegdoen: je shirts afdragen als zaterdaghemden:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/zaterdaghemden/oud overhemd

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...