REPAREER JOUW KAPOTTE PARAPLU

TANTE DORA

Als het regent zet je gewoon je paraplu op, ondanks de wind. Maar dan ga je een hoek om en hoep! opeens klapt een rukwind je paraplu binnenstebuiten. Je duwt het scherm direct terug, maar dan is er toch al een stuk stof losgescheurd. De helft van de paraplu flappert vrolijk in de herfststorm, terwijl jij natter en natter wordt. Veel eigenaren van paraplu’s gooien zo’n kapotgewaaide paraplu weg en kopen een nieuwe.

Dora paraplu 1

Niet doen! Repareer je paraplu! Daar is echt niets moeilijks aan. De stof van elke paraplu zit met een draadje vastgenaaid aan het uiteinde van de baleinen, en alleen daar. Zo kan de paraplu zonder moeite worden ingevouwen. Als je de paraplu openvouwt, zorgt de aanhechting aan het puntje van de balein ervoor dat de stof strak wordt opgespannen. Op dat ene draadje staat dus best veel spanning.

Dramatisch

Als een storm vat krijgt op het regenscherm kan de draad gemakkelijk knappen, waardoor de stof los komt te hangen. Dat ziet er dramatisch uit, maar vaak is het enige dat je hoeft te doen: de stof bij die punt weer vastzetten met een nieuw draadje. Dat gaat gemakkelijk, want aan het uiteinde van een balein zit meestal een gaatje, een beetje zoals het oog van een naald.

Voor de reparatie moet je de paraplu eerst inklappen, zodat er geen spanning op de stof staat. Neem een draad van een kleur die past bij de stof van de paraplu, kies een niet te fijne naald, hecht de draad aan de stof bij de punt, en haal de draad enige malen door het gaatje en vervolgens weer door de stof. Hecht dan af. Als de stof een beetje ingescheurd is, moet je de beschadiging eerst met wat omhaalsteken herstellen, alvorens je de stof vastnaait in het oogje van de balein.

Gebruik liever geen ijzergaren. IJzergaren is natuurlijk zo sterk als ijzer, maar het is ook hard en dik. In de praktijk gaan herstellingen met ijzergaren sneller weer kapot, omdat de stof gemakkelijk scheurt door de grove draad.

Dora wijsheden druilerig paraplu

Er is geen reden om een paraplu vanwege een losgeschoten draadje weg te gooien. Pas als de baleinen helemaal verbogen zijn, het mechaniek kapot is, of het handvat van de steel afbreekt, is een paraplu echt kapot. Al kan een gebogen paperclip of een dot superlijm soms nog veel (tijdelijk) repareren. Gooi het regenscherm pas weg als het echt niet meer kan.

LEES MEER:   Een eindje duct tape kan soms ook al helpen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/repareer-alles-met-ducktape/

En als het niet lukt, kun je er misschien wel mee naar een repair café bij jou in de buurt?

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/repair-cafes/

 

Dit vind je misschien ook leuk...