RESHARE-STORE GEOPEND IN ARNHEM: TWEEDEHANDS KLEDING IN EEN TRENDY WINKEL

Met een modeshow, toespraken, taartjes, hapjes en drankjes is gistermorgen een ReShare-kledingwinkel geopend in Arnhem. In de Koningstraat, in het midden van het winkelgebied, kunnen eigentijdse mensen terecht voor trendy kleding en schoeisel. Dat is niet abnormaal, in een modieuze winkelstraat. Maar wie de prijskaartjes van de broeken, jassen en laarzen bekijkt, zal zich verbazen. Zo goedkoop? Ja, want deze ReShare-store is een sociaal project van het Leger des Heils, dat draait om de verkoop van tweedehands kleding.

Dora reshare 1

Het Leger des Heils zamelt al heel lang gedragen kleding in. Een groot deel daarvan wordt gesorteerd, gereinigd en verkocht in de tweedehands winkels van het Leger. In veel plaatsen in ons land zijn er van dergelijke winkels, vaak in kleine pandjes in de minder welvarende volkswijken van de stad. Daar kun je voor een paar euro een nette broek of een warme trui kopen. Dat helpt, als je weinig te besteden hebt.

Inzamelen en recyclen

De landelijke organisatie die zich binnen het Leger des Heils bezighoudt met het inzamelen en recyclen van gedragen kleding heet ReShare. Onder de naam ‘ReShare’ worden er steeds meer hippe kledingwinkels van het Leger geopend. Die zitten niet in krappe panden in de volkswijken, maar in drukke winkelstraten in het stadscentrum, in de buurt van andere modieuze kledingzaken. Het zijn ruime, lichte en frisse boetieks, met rekken vol trendy tweedehands en vintage kleding en schoenen.

Er zijn inmiddels vier van dergelijke ReShare-stores: in Breda, Den Haag en Groningen, en sinds gisteren dus in Arnhem. Ze zijn met opzet niet louter bedoeld voor mensen met een smalle beurs. Ook studenten, en mensen die simpelweg op zoek zijn naar goede kwaliteit kleding voor een gunstige prijs, zullen er iets van hun gading vinden. In de rekken hangen immers ook merkkleding en originele creaties. Wie zijn ogen open houdt, zal zeker iets bijzonders scoren. Dat is ook fijn als je wél voldoende geld op zak hebt.

Dora reshare 3

 

De winkel is duidelijk een project van het Leger des Heils. De naam ‘ReShare’ draagt het Engelse woord voor ‘delen’ in zich. Ook de winkel in Arnhem heeft een duidelijke sociale functie. Zo is er altijd een kop koffie en een luisterend oor voor degene die zijn hart wil luchten. Behalve beroepskrachten en vrijwilligers, bestaat het personeel uit mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Binnenkort wordt er bovendien een start gemaakt met een naaiatelier, achterin de winkel. Daar worden, in het kader van een leer-werktraject, kledingstukken gemaakt die in de winkel worden verkocht.

Groningen

In Groningen wordt al samengewerkt met de lokale Voedselbank. In Groningen worden regelmatig cadeaubonnen van ReShare in de kratjes van de Voedselbank gestopt. Zo kunnen cliënten zelf iets moois uitzoeken in de Groningse ReShare-winkel. Ook in Arnhem kunnen klanten van de Voedselbank binnenkort een bon van ReShare verwachten.

Er hangt veel moois in de nieuw geopende winkel in Arnhem. Spullen die je eerder in De Bijenkorf zou verwachten. Maar voor prijsjes waarvoor je het zelf niet kunt maken. Acht of tien euro voor een paar goed gesneden jeans of een paar strakke schoenen: voor weinig geld zie je eruit om door een ringetje te halen. Fijn voor mensen met een smalle beurs, maar ook voor liefhebbers van prettig geprijsd kledingdesign.

Dora reshare 2

 

De prijzen liggen slechts een paar euro boven wat je in de reguliere kledingwinkels van het Leger des Heils mag verwachten. Want die blijven natuurlijk ook open, zoals het gezellige buurtwinkeltje aan de Hoefbladlaan in de volkswijk Malburgen in Arnhem-Zuid. Het Leger des Heils hoopt in de nabije toekomst meer ReShare-winkels te openen. De volgende staat in Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Dan kun je met recht spreken van een internationale modeketen!

Kringetje rond

Wie kleding of schoeisel over heeft, kan zijn of haar spullen ook inleveren in de ReShare-stores. Zo blijf je delen, tot het kringetje rond is, in een aangename win-winsituatie. Wie meer wil weten over ReShare, kan terecht op de website:

http://www.reshare.nl/

LEES MEER: Zoekt en gij zult vinden, zei tante Dora altijd. Dat geldt ook voor goedkope kleding:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/hoe-kom-ik-aan-goedkope-kleding/

 

Dit vind je misschien ook leuk...