SCHULDEN? BLIJF PRATEN, BLIJF VRAGEN!
TANTE DORA
Vorige week werd bekend dat één of de vijf Nederlandse gezinnen worstelt met problematische schulden. Dus niet met af en toe roodstaan, maar met onbetaalde rekeningen waar je elke nacht slecht van kan slapen. Dat zijn best een heleboel Nederlanders, die het bij vlagen niet meer zien zitten. Je kunt statistisch uitrekenen hoeveel mensen bij jou in de straat of in de supermarkt de enge enveloppen niet meer durven open te maken. Volgens de berichten in de media klopt maar een piepklein deel van al deze bezorgde mensen aan bij de schuldhulpverlening. Ze denken dat ze er zelf wel uitkomen, of dat de narigheid nog veel erger moet zijn om voor hulp in aanmerking te komen.
Tante Dora kan je geen tips geven om je schulden, hupla! van je af te schudden en voortaan schuldenvrij door het leven te gaan. We proberen onze lezers wel tips te geven hoe ze zuiniger kunnen leven. Geld besparen op dagelijkse boodschappen kan wel degelijk helpen om vrij van al te grote schulden te blijven. Voor het overige ligt er een schone taak bij de heren en dames politici, die vaak te weinig oog hebben voor de consequenties van hun beleid.
Moed
Tante Dora kan je wel het advies geven om niet dicht te klappen als een mossel, maar om bij schulden de moed op te brengen om te blijven vragen, en te blijven praten. Daar is moed voor nodig, inderdaad. Want als de schulden je lijken te wurgen, dan is het moeilijk om helder te blijven denken, laat staan om er met anderen over te praten.
Toch ligt daar het begin van een oplossing. Ga eens naar de sociale dienst in jouw gemeente, en leg het probleem voor aan een medewerker. Je zult merken dat het al veel beter voelt als je er gewoon voor uitkomt dat je financieel in de knoop zit. Het onder ogen zien dát je een probleem hebt, is het beginpunt van een traject dat kan leiden tot een oplossing. En misschien valt het meteen al vreselijk mee, als een expert van de sociale dienst jou op een positieve manier een helpende hand biedt. Zo, dit probleem is niet langer louter jouw probleem meer, maar een gedeelde zorg!
Blijf praten, blijf vragen, en luister naar de antwoorden op jouw vragen. En als je het niet goed begrepen hebt, dan laat je het je nog een keer uitleggen, en desnoods nog een keer, totdat je het echt snapt. Klap niet meteen weer dicht als het tussentijds een keer niet loopt zoals je in eerste instantie gedacht had. Geef de hulpverlener ook niet meteen de schuld als het niet binnen twee weken is opgelost. Je hebt er immers ook lange tijd over gedaan om zo in de financiële problemen te komen.
Oplossing
Mensen komen vaak in allerlei narigheid door niet te praten, en door net te doen alsof er niets aan de hand is. De oplossing komt alleen als je wel praat, en je problemen onder ogen ziet, desnoods samen met een deskundige, die door zijn of haar opleiding heel goed weet hoe jij geholpen kunt worden. Praat, vraag, luister en heb geduld. Geef niet op, zet de tanden op elkaar, en fantaseer maar over het aantrekkelijke einddoel van deze moeilijke reis: geen schulden meer en een nieuw begin. Als je dan niet kunt slapen, heb je in ieder geval een mooie droom om naar uit te zien. Een droom die werkelijk wordt, echt.
LEES MEER: Soms helpt het om een betalingsregeling te vragen:
http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/mag-ik-van-u-een-betalingsregeling/
In tegenstelling van wat veel mensen denken, is een uitkering een kwestie van hard werken:
http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/een-uitkering-is-hard-werken/