SPAARZAAM KERSTDINER: WAT EET EEN GEZELLIG MENS ZOAL?

TANTE DORA

Het kerstdiner, maar ook het feestelijke maal voorafgaande aan Oud en Nieuw lopen dikwijls uit de hand. Er worden te grote hoeveelheden klaargemaakt, waardoor er erg veel eten overblijft (en wordt weggegooid). En door te dure ingrediënten lopen de kosten bovendien uit de hand.

Vandaag gaan we proberen om het belangrijkste euvel van het kerstdiner tegen te gaan: het overvloedig vullen van de eettafel, met zoveel eten dat het niet op komt. Natuurlijk wil je dat er juist op de kersttafel meer dan genoeg staat, zodat niemand met een knorrende maag naar huis gaat. Maar al dat kostelijke eten weggooien, omdat het veel te veel is en je het niet kunt bewaren: dat wil je ook niet.

Feestdis

Hier een beknopte handleiding over wat een eter aan jouw feestdis zoal kan wegwerken, voordat hij of zij spontaan uit zijn of haar broek knapt:

  •  Reken op maximaal 350 gram groente per persoon, inclusief sla of rauwkost.
  • Als je vlees eet, dan is 165 gram per persoon eigenlijk al teveel, zelfs als vlees een belangrijk onderdeel van je diner is. Mannen kunnen meer vlees eten dan vrouwen, kinderen en ouderen doen het meestal ook met minder.
  • Drie à vier opscheplepels rijst, aardappelen of pasta per persoon: meer moet je niet klaarmaken. Zeker als je ook stokbrood of ander luxe brood bij het diner serveert, is de hoeveelheid benodigde ‘vullertjes’ vaak veel kleiner dan je van tevoren inschat.
  • Een toetje is een afsluiting van het diner, geen hoofdmaaltijd. Een megabak tiramisu is geen slechte zaak, zeker niet als je ‘m zelf maakt, maar reken er niet op dat alles op gaat. Maak liever een serie kleine maar bijzondere toetjes klaar, dan dat je je gasten voor de zoveelste keer een diep bord met van die eeuwig dezelfde ijstaart van de supermarkt laat eten.

Alles wat je er verder nog omheen serveert, zoals sauzen, vleessalades, gevulde eieren, soepstengels en compotes, maakt dat er in jullie magen minder plaats is voor de belangrijkste gerechten. Als je veel extra’s wilt serveren, houd daar dan rekening mee. Maak bijvoorbeeld de porties kleiner.

Dora spaarzaam kerstdiner 2

Het is sowieso slim om geen volle schalen met eten op tafel te zetten, waar iedereen naar hartenlust uit mag opscheppen. Op die manier wordt er aan het begin vaak veel teveel gegeten, waardoor er voor de latere gangen in de magen geen plaats meer is. Schep zelf het eten in de keuken op mooie kleine bordjes, in porties die rekening houden met de gangen die nog gaan volgen, en serveer die aan je gasten. Jij als kok en gastheer of gastvrouw weet beter dan jouw gasten wat er nog volgt. Pas daarop de porties aan die je opschept.

 Kleine porties

Je kunt het diner opdelen in meer gangen dan drie, waardoor je kleinere porties van heel verschillende producten kunt serveren. Liever meer verschillende soorten hapjes, smakelijk gepresenteerd op mooie bordjes, dan grote bakken voer waaruit iedereen kan opscheppen. Meer gangen betekent ook dat er meer tijd tussen de gangen is, waarin je gezellig met elkaar kunt praten. Zo duurt de avond langer, en vervalt het diner niet tot een razendsnel naar binnen schrokken van veel eten in korte tijd.

kerstkarnsjes 1

Mocht je bang zijn dat je eters toch te weinig krijgen, serveer er dan wat stokbrood bij, en wat rauwkost. Geen vijf volle schalen vol, maar één of twee. Je zult merken dat iets meer dan genoeg eten veel gezelliger is dan veel te veel voedsel, waarvan je ook nog een slecht geweten krijgt als het overblijft, en je van lieverlee tegen heug en meug gaat eten. Houd het gezellig: serveer bescheiden porties!

LEES MEER:   En als er nog wat overblijft van je kerstdiner, dan kun je zelfs de kliekjes nog tot iets lekkers verwerken:

http://www.dora-besparen.nl/category/kliekjes-een-lekker-gerecht/

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. marja schreef:

    Goedemorgen,

    Van de hoeveelheden schrik ik! Met kerst ga je toch opeens niet veel meer eten dan je gewend bent? Hier eten we dan juist minder omdat je tussendoor wat meer eet.
    Tussendoor eten wij nooit iets anders dan een stuk fruit, maar met Kerst staat er echt wel iets lekkers op tafel, een nootje, een hapje ect. Anders eten wij ook geen voorgerecht, maar met Kerst wel en dus is het hoofdgerecht weer wat minder, vooral omdat er dan ook een toetje nog nakomt gevolgd door een heerlijk bakje koffie met bonbon.

    • neef groen schreef:

      Dag Marja,
      Ook wij schrikken soms van de hoeveelheden die mensen met Kerst verorberen. De hoeveelheden in het artikel zijn echt bedoeld als absolute maxima, voor mensen die zich voorgenomen hebben om met Kerst echt overvloedig te eten. Maar natuurlijk hoef je niet zoveel op je bord te scheppen. Bedankt dat je dat ons en de andere lezers nog eens heel duidelijk hebt gemaakt.