SPAREN? KOOPZEGELS VAN DE SUPERMARKT!
TANTE DORA
Banken waarschuwen al dat de rente op spaarrekeningen mogelijk negatief gaat worden. In dat geval krijg je dus geen rente op je spaargeld, maar moet je aan je bank geld geven om te mogen sparen. Dat is een absurde situatie, die zo waarschijnlijk nog nooit in de mensengeschiedenis is voorgekomen. Zo’n bericht geeft maar weer aan hoe ziek onze economie en ons bankensysteem is.
De meeste mensen zullen hun geld laten staan, ook als ze geen rente meer krijgen. Je mag er immers vanuit gaan dat je geld in een bank veiliger is dan thuis onder je matras, of begraven in je tuin. Misschien kun je je geld langer wegzetten op een spaardeposito. Dan krijg je een hogere rente, maar zet je geld ook voor een langere tijd vast. Je kunt er niet zomaar aankomen.
Of, en dat is een andere mogelijkheid: je gaat koopzegels sparen bij de supermarkt. Koopzegels waren ooit de spaarcentjes van de vlijtige huisvrouw, maar raakten voor de crisis enigszins in ongebruik. Maar de koopzegels zijn helemaal terug, niet in de laatste plaats vanwege de mooie rente.
De Coop maakt er zelfs reclame mee. ‘Eenvoudig sparen en meer rendement dan bij de bank’, staat er op het spaarboekje. Bij ieder vijftig cent aan boodschappen mag je bij de Coop een zegel kopen ter waarde van vijf cent. Als je niet veel koopt duurt het even voordat je de benodigde vijfhonderd zegels bij elkaar hebt. Je moet immers voor 250 euro boodschappen doen om ze te mogen kopen. Maar dan heb je ook wat.
In het spaarboekje zijn zegels ter waarde van totaal 25 euro geplakt. Bij inlevering krijg je 26 euro. Dat is één euro, ofwel 4% rente. Gegarandeerd. Dat is een droompercentage dat je tegenwoordig niet eens meer op een spaardeposito van de bank krijgt. Als je louter op de rente let, dan is het sparen van koopzegels een goede belegging.
Dan moet je natuurlijk geen zegels per ongeluk kwijt raken, want dan verlies je op je rente. Niet veel per zegel, maar voor de supermarkt scheelt het wel, als er minder zegels worden gespaard dan er werden gekocht. En je wordt wel gedwongen om telkens bij dezelfde supermarkt in te kopen. Ook dat ziet de supermarkt natuurlijk graag. Maar de belegging in koopzegels blijft het overwegen waard, zo je ziet. Misschien kunnen de banken ook koopspaarzegeltjes gaan uitgeven? Zoveel koopzegeltjes per opname uit de flappentap? Daar hoeft de betaalautomaat maar weinig voor te hoeven aangepast.
LEES MEER: Soms zijn zegelacties ook op een andere manier zinvol, schreven we al eerder:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/spaaracties/
Je kunt ook sparen door je kassabon nauwkeurig op fouten te onderzoeken. Het kan soms euro’s schelen:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/kijk-op-je-kassabon/