UITGEBAKKEN SPEKVET BEWAREN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Mager licht gerookt spek

Mager licht gerookt spek

 

Moet je voor een bepaald recept spek of spekjes uitbakken? En hoef je het uitgebakken vet niet verder te gebruiken? Gooi het vet dan niet weg, maar giet het in een bakje. Daar zal het snel stollen, waarna je het lang in de koelkast kunt bewaren.

reuzel

Het uitgebakken vet heeft een duidelijk speksmaak, die in bepaalde gerechten goed van pas kan komen. Aardappeltjes uitbakken in een beetje spekvet zorgt bijvoorbeeld voor een aangenaam bruin korstje en een lekkere smaak. En zuurkool stoven in spekvet geeft een extra winterse noot aan de groente.

Als je aan de lijn doet, vreest voor je hart en bloedvaten, of vegetariër bent, kun je deze tip naast je neerleggen. Maar goed voedsel moet je in principe nooit weggooien. Dat geld zelfs voor uitgebakken spekvet. In Franse supermarkten kun je zelfs uitgebakken kaantjes van eend of gans kopen, die je op je brood kunt smeren als beleg. En in Oost Europa zijn ze gek op ‘Schmalz’ of smalt op hun brood, en dat is niet meer dan uitgebakken vet.

Kijk zelf maar wat je lekker en verstandig vindt. Vroeger smeerden ze er ook de assen van wagenwielen mee, zodat ze soepeler draaiden. Aan jou de keuze.

In veel streken in Nederland gebruikte men spekvet met vloeibaar gemaakte stroop ( au bain marie of voorzichtig achter op het fornuis) als goedkoop zoet broodbeleg.

gebakken-spekjes

Voor de liefhebber: uitgebakken spekjes

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Haantje79 schreef:

  Spekkie voor het bekkie. Vroeger bakten ze ook veel in reuzel, dat hoor je nooit meer. Alles moet nu mager en 0% vet of light zijn.

 2. Jenny Huisman schreef:

  Ik doe dat al jaaaren, en bak er ook mijn pannenkoeken mee, waar ik trouwens ook gehakt rul bak om die in de pannenkoek te rollen, probeer maar eens, is heerlijk! Vooral met Indische kruiden gebakken. Ik haal een paar keer per jaar een stukje spek bij de *echte* slager en bak dat in een koekenpan uit, en de kaantjes…… heerlijk! Probeer en laat je verrassen, succes!!

 3. Mieke Schaddelee schreef:

  Teveel hiervan eten is natuurlijk niet gezond, maar zo nu en dan moet toch kunnen?🙂

 4. izerina schreef:

  Nu snap ik,dat mijn vader vroeger spekvet met stroop wagensmeer noemde. Die assen.