VERSTOPTE GROENTEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

koken 2 klein

Eén van onze lezeressen klaagde dat haar kinderen niet zo gek zijn op groente. Lust ik niet!, klinkt het vaak. Waarna er, later op de avond, weer een dure zak chips moet worden opengetrokken, om die halfvolle magen toch nog iets te doen te geven. Hier zijn een paar groenten die kinderen vaak niet als groente herkennen, maar die het wel degelijk zijn:

tomaat

  • tomaat    kinderen zijn gek op tomatensaus; als je zelf een pastasaus maakt met tomaat, dan kun je al snel een half pond verse tomaten toevoegen, zonder dat iemand het merkt; in olie gebakken cherrytomaatjes zien er ook heel lekker uit naast het lapje vlees: noem het dan geen ‘groente’ maar een ‘bijlage’, dat klinkt ook meteen sjieker; ook in tomatenketchup zit tomaat, en niet zo weinig ook (maak hem zelf volgens het recept van Neef Groen!)

ui

  • ui   een ui is een vitaminebom, en eigenlijk een groente; maar als je dat niet aan je kinderen vertelt, dan vinden ze gebakken uien vooral lekker; bak overal uien bij: bij het vlees, op het gebakken ei, over de nassi en bij peulvruchten, gebruik ze in jouw zelfgemaakt pastasaus; vooral jongens vinden het leuk dat uien voor veel gas zorgen: moedig het eten ervan dan ook om die reden aan! LOL

komkommer

  • komkommer   het is een fabeltje dat komkommers slechts lichtgroen water in een schilletje zijn, komkommers zitten boordevol waardevolle voedingsstoffen; veel kinderen zien ze echter niet echt als groente; maak daar maar lekker misbruik van, en doe overal een paar plakjes komkommer bij

Verstop de groente en praat er verder niet over. Noem het anders. Nee, er zit geen groente bij, maar zal ik nog wat gebakken ui over je vlees doen? Met uien, tomaten en komkommers is groente een gemakkelijk psychologisch spel geworden.

Als je kinderen wel van groente houden, dan zijn tomaten, uien en komkommers natuurlijk ook heel lekker en gezond. Maar dan hoef je ze niet te verstoppen.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...