VIER BELANGRIJKE NOTEN EN ZADEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vooral wie vegetarisch eet, zou elke maaltijd aan noten en zaden moeten denken. Laat geen gelegenheid voorbij gaan om noten en zaden aan je eten toe te voegen. Voor de vitaminen, mineralen en sporenelementen. En voor de smaak natuurlijk. Hier zijn de vier zaden en noten die je in ieder geval in huis zou moeten hebben:

cashewnoot

 • Cashewnoten. Cashewnoten zijn ware vitaminebommetjes, die bijzonder goed passen bij curries en andere Aziatische gerechten. Gewoon tegen het einde van de kooktijd een handje aan je roerbakschotel toevoegen. Aan het einde, omdat de noten anders zacht worden en hun lekkere knapperigheid verliezen. Omdat cashewnoten met vrij veel moeite handmatig uit hun dop moeten worden bevrijd, zijn ze tamelijk kostbaar. Bij goedkope supermarkten als Aldi en Lidl zijn ongeroosterde cashewnoten relatief goedkoop. In ieder geval niet duur, voor zoveel complete voeding.walnoot
 • Walnoten. Deze noten kun je in de winter voor weinig geld kopen in de dop. Eet ze dan bijvoorbeeld met een stukje kaas, als dessert na een goed maal. De rest van het jaar zijn halve walnoten uit de dop te koop bij de zelfbakafdeling van de supermarkt, als versiering van taart en gebak. Houd zo’n zakje in de koelkast, en kruimel er af en toe een aantal over jouw slaschotel.                                                    amandel
 • Amandelen. Ook gedopte amandelen kun je als versiering kopen bij de zelfbakafdeling, zowel heel als in de vorm van dun amandelschaafsel. Amandelschaafsel is erg handig als een shot extra voeding in (appel)taarten, desserts en over salades. Omdat amandelschaafsel snel ranzig wordt, is het verstandig om dit altijd in de koelkast te bewaren. Amandelschaafsel wordt lekkerder als je het kort even roostert in een droge koekenpan.               sesamzaad
 • Sesamzaad. Sesamzaad is heel gemakkelijk uit te strooien over jouw Aziatische roerbakschotel. Het kleine zaadje bevat heel veel vitaminen en mineralen. Bovendien staat het heel hip, die witte puntjes op jouw vleesreepjes in teriyakisaus. Er gewoon even aan denken en doen. In de toko is het van oorsprong Japanse gomasio te koop: zeezout met zwart geroosterd sesamzaad. Heel lekker over een salade van taugé, of gewoon over de ijsbergsla.
 • EXTRA: Ook in gemalen vorm zijn de meeste noten en zaden verkrijgbaar en zijn lekker om in je maaltijd te verwerken of op brood te smeren, zoals bijvoorbeeld tahin ( =gemalen sesam) in falafalballetjes.

Voor alle noten en zaden en de notenpasta’s geldt, dat ze relatief snel ranzig worden. Door ze in de koelkast te bewaren, blijven ze veel langer vers en smakelijk.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Wilma schreef:

  Je kunt zaden en noten voordelig op de markt kopen. Zeker niet bij de bakafdeling van de supermarkt! Daar zijn ze juist het duurst. Lidl heeft inderdaad wel voordelige walnoten en amandelen in zakken. Vaak in de aanbieding ook.

 2. irma schreef:

  Halve walnoten in de supermarkt als taartversiering op de zelfbakafdeling ?? Die zijn enorm duur!
  Je kunt ze veel voordeliger op de markt kopen bij het notenkraam. Of in zakken bij Lidl (vaak in de aanbieding) Ik bewaar ze in weckpotten zo gaan ze lang mee.