WASMACHINE VOL!

TANTE DORA

wasmachine

Toch maar even een simpele, bijna vanzelfsprekende waarheid, die desondanks vaak wordt vergeten: als je de wasautomaat laat draaien, doe hem dan vol. Veel moderne wasmachines wegen de was die erin gaat. Als er meer was in de trommel zit, dan duurt de wasbeurt langer. Bij minder gewicht duurt alles korter.

Desondanks moet het water wel worden opgewarmd, en de motor moet wel draaien. Dat kost energie, en die is niet gratis. Bovendien gebruik je wasmiddel, en daar moet je ook voor betalen.

Als je de wasmachine telkens goed vol doet, dan hoef je per saldo minder vaak te wassen. Dan doe je zes grote wasbeurten in plaats van tien kleinere wasjes. Minder energie, minder wasmiddel. Tel uit je winst.

beurs met geld

Wat is een volle wastrommel? Vul de machine, maak een vuist, en leg je vuist rechtop bovenop het droge wasgoed, de duimkant bovenaan. Als de zijkant van je hand de was raakt, en je duim de binnenkant van de trommel, dan zit je goed. Letterlijk een ‘vuistregel’.

Mensen met kleine huishoudens die de was scheiden in kleurwas, witte was en fijne was, komen wel eens wat wasgoed tekort om een hele trommel te vullen. Je zou dan als het ware alle kleding in één keer in de trommel willen proppen, en dan draaien maar! Helaas blijf je dan met gekleurde witte T-shirts of verbleekte handdoeken zitten.

Er zijn wasmiddelen op de markt die alles in één keer schoon krijgen: gekleurde en witte was. Helaas worden met dit soort volwasmiddelen de witte sokken nooit helemaal mooi wit, en verliezen de gekleurde overhemden langzamerhand hun heldere kleur. Dat gebeurt niet als je de was scheidt in kleur en wit, en een apart wasmiddel gebruikt. Fijne was gaat altijd apart, want die moet op een lage temperatuur worden gewassen, met een speciaal wasmiddel.

Het loont dus toch de moeite om was te scheiden. Op het risico af dat de leuke blouse die je bij het aanstaande feest wil dragen nog in de wasmand ligt, nog vuil van het vorige feest. Dan is het misschien toch slim om te wassen, al is de trommel maar driekwart vol? Wassen met een volle trommel is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen. Uiteindelijk moet je leven, nietwaar?

Maar als je kunt, stel de was in een driekwart volle trommel uit, bijvoorbeeld tot de volgende dag, als er meer wasgoed beschikbaar is, wel genoeg voor een volle trommel. Was desnoods gekleurde katoenen kleding mee in de fijne was op dertig of veertig graden. Dat kan geen kwaad. Dan is de trommel voor de fijne was in ieder geval mooi vol.

wastablet

LEES MEER:  Soms heb je niet eens dat hele wastablet nodig, en is de helft ook genoeg:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/tabletten-halveren/

Het heeft overigens ook zin om jouw afwasmachine lekker vol te doen, desnoods met wat anders dan met serviesgoed:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/hup-alles-schoon-in-de-afwasmachine/

die lego past niet meer

die lego past niet meer

 

Dit vind je misschien ook leuk...