WEG MET DE DONKERE DAGEN!

TANTE DORA

Het zijn weer de ‘donkere dagen voor Kerstmis’, zoals het zo mooi heet. De zon komt nauwelijks boven de horizon, en het weer is miezerig en bewolkt, vooral in een kwakkelwinter als nu. Bovendien is het bij veel mensen van binnen ook een beetje ‘donker’. Niet iedereen vindt de komende feestdagen echt feestelijk. Kerst en Oud en Nieuw zijn familiefeesten. Maar als je geen familie (meer) hebt, dan zijn beelden van andere families die wel gezellig samen zijn niet leuk. En wie geen geld heeft, heeft extra moeite om alle aandrang tot consumeren te negeren. Geen wonder dat veel mensen de al donkere dagen nog donkerder vinden dan ze al zijn.

kaars

Doe er wat tegen! Maar dan wel het goede! In de handel zijn allerlei daglichtlampen en andere technische hulpmiddelen te koop, die moeten helpen om de lijder aan wintermoeheid op te vrolijken. En veel artsen zijn gaarne bereid om je een pilletje tegen de blues voor te schrijven. Deze therapieën kosten handen vol geld, en geven je bovendien het indringende gevoel dat je een patiënt bent.

Worstelen

Dat ben je niet: je worstelt alleen met de duisternis van deze tijd van het jaar. Zoals mensen in deze streken van de wereld al duizenden jaren worstelen met de duisternis. Rond 25 december wordt al sinds mensenheugenis de zonnewende gevierd, het moment waarop de kortste dag aankondigt dat vanaf dat moment de dagen weer langer en lichter worden. Voor veel generaties mensen een vreugdevol moment.

Loop vooruit op de langer wordende dagen: blijf niet binnen zitten maar ga erop uit! Het is in deze tijd heel aantrekkelijk om eens even niets te doen en met een boek of een spelletje op de bank te zitten. Televisie aan, hapjes, drankjes: je hoeft er eigenlijk niet meer uit. De marmot wordt in je wakker, en langzaam zak je weg in een soort winterslaap. Een winterslaap met sombere dromen. Word wakker en ga een wandeling maken, of fiets een flink eind, desnoods met de hele familie.

stil

Er is misschien niet veel daglicht buiten, maar zelfs een klein beetje daglicht is beter dan helemaal geen licht, of het licht van de kerstboomlampjes. Als er een laagstaand winterzonnetje schijnt: laat de zonnestralen ongehinderd op je huid schijnen. Zo maakt je lichaam ook de broodnodige vitamine D aan. Zonder vitamine D ga je je slap en moedeloos voelen. Maak een wandelingetje door een park en ga eens lekker zonnebaden op een bankje: ogen dicht en voel hoe de batterijen weer opladen met al die zonne-energie.

wandelen 1

Buiten is ook: frisse lucht, naar vogeltjes en andere dieren kijken, en je benen en andere ledematen eens grondig strekken. Zuurstof in je spieren en in je hersenen! Rode wangen en een frisse neus, dat doet een mens goed. Reken maar dat je op die manier de midwinterblues op een afstand houdt. Gratis en voor niets. En als je het met de hele club doet, is het ook nog berengezellig. Gezelliger dan voor de tiende keer ‘Home alone’ op de televisie bekijken.

LEES MEER:   En als het buiten regent, kun je misschien iets spiritueels doen, zoals het inkleuren van mandala’s. Kun je ook samen doen!

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/kleurplaten-voor-volwassenen-gewoon-downloaden/

Ook goed tegen een vitamine D-gebrek: levertraan. Hmmm!

http://www.dora-besparen.nl/doras-ding/levertraan/

Dit vind je misschien ook leuk...