WITTE BONEN HEEL UIT DE POT HALEN: TIPS van TANTE DORA

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

pot witte bonen

Binnenkort plaatsen we weer een recept van een lekkere witte bonen van Tante Dora. Meestal gebruikt Tante Dora een potje witte bonen hiervoor.  Tante Dora waarschuwde al om de bonen niet kapot te drukken, bij het legen van de pot. Witte bonen in een pot zijn immers stevig vastgeplakt met een soort kleverige gelei. Krijg ze dan maar eens heel op je bord.

Een lezeres stuurde ons een tip: spoel de bonen uit de pot met water. Werk in de spoelbak boven een vergiet. Nadat je de deksel verwijderd hebt, giet je water op de bovenste bonen in de pot. Die zitten vaak losser dan de rest van de bonen, dus daar spoelen er altijd een aantal van in het vergiet. Zo ontstaat een leegte bovenin de pot.

Vul die vervolgens weer met water, schroef de deksel erop, en schud de pot. Het heen en weer klotsende water spoelt nog een aantal bonen los, zonder ze te beschadigen. Schroef de deksel er weer af en giet het water met de losgeweekte bonen in het vergiet.

De hele procedure moet je misschien enige malen herhalen, maar uiteindelijk weekt het water alle bonen los en komen ze ongekneusd uit de pot. Spoel ze nog wat extra af en laat ze uitlekken.

gespoelde witte bonenKlaar voor gebruik, bijvoorbeeld in een witte bonensalade met of zonder ( vlees als) chorizo.

chorizo

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Mieke schreef:

    Spoel je dan niet een boel voedingsstoffen mee weg?

  2. Ed schreef:

    @mieke, volgens mij is het juist goed om te spoelen zodat je er ook het in de fabriek toegevoegd zout afspoelt.