EEN ECHTE ZONNEOVEN VAN EEN PAAR STUKKEN KARTON

Vorig jaar om deze tijd hebben we je voor het eerst de cookit voorgesteld: een hele slimme zonneoven, die je zelf van een paar stukken karton en wat aluminium huishoudfolie kunt bouwen. Het is geen zonnecel voor op je dak, maar de zonneoven gebruikt wel de zon als energiebron. In de Sahara doet zo’n cookit het heel goed, maar ook in Nederland zijn er kansen. Reden genoeg om je dit leuke en praktische zelfbouwapparaat nog eens voor te stellen.

De cookit is ooit uitgedacht door de Franse natuurwetenschapper Roger Bernard, die de meest efficiënte vorm voor deze oven bedacht. Inmiddels is het ding overal in de wereld in gebruik, van Arizona in de VS tot de vluchtelingenkampen van Somalië. De cookit vangt zoveel energie van de zon, dat je zonder brandstof maaltijden kunt koken en water steriliseren. En je kunt ‘m zelf maken!

Filmpjes

Hoe? Als je op YouTube zoekwoorden als ‘solar cooking’ of ‘solar oven’ intypt, krijg je tientallen filmpjes te zien van mensen die echt voedsel koken met de zon.

Vaak zijn dat mensen die leven in een klimaat waar de zon feller en langduriger schijnt dan in Nederland. In Arizona en Somalië, maar ook in Australië of Zuid-Amerika. In Nederland is er vaak te weinig, en meestal te weinig felle zon om echt voedsel te kunnen koken met de zon. In Texas kun je met gemak een hele maaltijd in een simpele zonneoven bereiden, inclusief een stuk vlees. Maar daar staat de zon dan ook de hele dag recht boven je hoofd te gloeien. In het bewolkte Nederland is echt zonnekoken vrijwel onmogelijk, zeker met simpele ovens als de cookit.

Maar je kunt in Nederland wel heel goed water heet maken in een cookit zonneoven. Op de foto zie je zo’n cookit in de achtertuin van Technische Neef. Hij is uit een grote, ribkartonnen televisiedoos geknipt en beplakt met reflecterend aluminiumfolie. Door de door Roger Bernard uitgedachte vorm concentreren de vlakken het zonlicht op een plek in het midden.

Melkcontainer

In het midden van de cookit op de foto staat een met schoolbordverf matzwart geschilderde, dus warmte absorberende, hergebruikte plastic melkcontainer van anderhalve liter. Die wordt van de koelere omgeving geïsoleerd door een doorzichtige plastic zak. In dit geval de zak van de kabels van het televisieapparaat dat in de kartonnen doos zat.

 Vul de zwart geschilderde melkcontainer met water, plaats hem in de zak bovenop een reep isolerend ribkarton, doe de zak van boven dicht met een sluitclip, zorg dat het plastic van de zak de container nergens raakt, en zet de zak met de container in het midden van de grondplaat van de cookit.

Als de zomerzon een beetje krachtig is, heb je binnen anderhalf uur anderhalve liter heet water. Niet lauw, maar echt heet. Prima water om de afwas in te doen, om er de ramen mee te lappen, of er wasgoed in voor te weken. Als de zon niet tussentijds achter de wolken verdwijnt (wat in Nederland helaas dikwijls gebeurt), kun je tot wel drie keer per dag warm tot heet water ‘oogsten’. Reken maar uit hoeveel gas en/of elektriciteit je daarmee bespaart.

Hobbyisme

Wil je zelf een cookit bouwen? Zoek op Google, bijvoorbeeld door in te typen ‘how to make a cookit solar cooker’. In Engelssprekende landen is dit soort zinvol hobbyisme veel sterker ontwikkeld dan in Nederland. Dus het helpt wel als je een beetje Engels kunt. Maar ook steeds meer Nederlanders zijn geïnteresseerd in zonneovens. Blijf dus zoeken.

De cookit op de foto is gemaakt volgens instructies en bouwtekeningen die Technische Neef op internet vond. Je hoeft helemaal niet zo technisch te zijn om te experimenteren met de cookit en andere zonneovens. Bovendien kost het bouwen ervan vrijwel niets, hooguit wat aluminiumfolie uit de keuken, zwarte verf, een rolletje tape en wat hobbylijm.

In de winter stal je de cookit op zolder, tot de volgende zomer. Het voordeel van de cookit is, dat je hem tot een klein pakketje kunt samenvouwen.

LEES MEER:   Schimmels en bacteriën houden helemaal niet van de zon. Tijd voor een uitgebreid zonnebad, dus:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/schimmels-en-bacterien-houden-niet-van-de-zon/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ineke schreef:

    Ik zag wel eens, bij Teunie van eenvoudig leven volgens mij, die kookte op zonne-energie in een soort kookkist met glas. Het fijne weet ik er niet meer van maar er zijn dus wel mogelijkheden, ook in Nederland. Maar de warm water optie van jullie is ook erg leuk. 👍🏻

  2. Threes van Eijsden schreef:

    Wij hebben in een zonneoven gemaakt van hout en glazen deksel in Nederland heel wat maaltijden gemaakt. Ging prima. De oven was bestemd voor een project in Gambia. Hij wordt daar intensief gebruikt, scheelt een hoop hout of electriciteit.