EEN KNOOP AANZETTEN EN MEER

Er wordt tegenwoordig ongelofelijk veel kleding weggegooid! Waarbij je mag hopen dat de weggooiers de moeite nemen om het spul in de recyclecontainer te werpen. Maar dan nog: heel veel kapotte kleding en huishoudtextiel kan prima gemaakt worden, en soms nog wel jaren dienstdoen. Geef het niet zo gauw op, maar repareer. Zet zelf een nieuwe knoop aan, en trek zelf dat gaatje in je sok dicht met naald en draad.

Daar moet je dan wel enig gereedschap voor hebben. Wat hoort er allemaal in een standaard naaigarnituur te zitten, zodat je de meest voorkomende reparaties zelf kunt uitvoeren? Zuinig met tante Dora zet de belangrijkste zaakjes op een rij:

• Een setje naalden van verschillende dikte en lengte. Vergeet de stopnaalden niet. En een haaknaald, waarmee je lusjes aan de buitenkant van een trui onzichtbaar naar de binnenkant kunt trekken. Als je moeite hebt om de draad in de naald te krijgen: zo’n handig en goedkoop draad-in-het-oog-van-de-naald-apparaatje.

• Een ruime sortering garens in zoveel mogelijk verschillende kleuren. In ieder geval een flinke klos wit (hand)garen, plus zwart en donkerblauw, en eventueel een wikkel ijzergaren voor de echt zware klussen. Wie wel eens wollen sokken stopt: tenminste grijs, zwart en donkerblauw stopgaren. • Een doosje spelden om zomen vast te zetten, en wat veiligheidsspelden.

• Een tornmesje, om veilig draadjes los te tornen.

• Een scherpe schaar.

• Een wikkel elastiek, bijvoorbeeld dun zogenaamd hoedenelastiek, dat werkelijk overal voor gebruikt kan worden.

• En de favoriet van tante Dora zelf: plakkatoen, waarmee je grotere scheuren vrijwel onzichtbaar kunt dichten en verstevigen, simpel door het met een warme strijkbout op te strijken.

In goedkope warenhuizen verkocht men voor de corona voor een paar euro al complete naaisetjes. Vaak zijn bepaalde onderdelen van zulke setjes, zoals de naalden, niet van erg goede kwaliteit. Het loont dus de moeite om apart een pakje goede naalden te kopen. Zulke goedkope naaisetjes bevatten meestal wel veel verschillende kleuren garen. Dan kun je een maïsgele blouse ook echt met maïsgeel draad onzichtbaar repareren. Dus daarvoor moet je even wachten tot de lockdown voorbij is. Maar geen nood voor nu.

Waarschijnlijk heeft iemand in je naaste familie of kennissen wel een doosje met naaispullen, die nooit meer gebruikt wordt. Wat let je om daar gewoon om te vragen. En later in het jaar spaar je fanatiek verschillende kleuren garens, ze geven je meer mogelijkheden.

Broekband

Met een stevige stopnaald kun je bijvoorbeeld een dun elastiek door een nauw kanaaltje in een lubberende broekband trekken, waardoor hij niet meer van je kont zakt. En met een tornmesje kun je overbodige of lelijke stiksels weghalen, zonder dat je het gevaar loopt dat je de stof beschadigt, zoals wel eens gebeurt als je het met een schaar doet.

We willen hier geen naaicursus geven. Het vervangen van een slechte rits willen we wel behandelen. Dan kom je met bovenstaande naaispullen een heel eind, als je kleding of huishoudtextiel zoals handdoeken wilt repareren. Repareer textiel en bespaar. Met dank aan tante Dora zelf, die immers ooit coupeuse is geweest. Maar die had wel een groter naaikastje, hoor.

LEES MEER: En als zo’n handdoek echt niet meer te redden is, dan kun je ‘m altijd nog als dweil gebruiken:

AL DIE DOEKEN EN DOEKJES KUN JE SIMPEL HERGEBRUIKEN

Dit vind je misschien ook leuk...