EEN LEKKENDE KRAAN TIKT LEKKER AAN

Wij van Dora hebben het wel eens over ‘micro-besparingen’. Dat zijn piepkleine besparingen die, omdat ze zeer regelmatig kunnen worden gedaan, uiteindelijk toch veel opleveren. Soms druppelt de besparing letterlijk binnen, zoals bij het repareren van een lekkende kraan.

dora-druppende-kraan

Officiële instanties in de VS hebben precies uitgerekend hoeveel water er weglekt bij een lekkende kraan. Als een kraan 4000 drupjes lekt, dan is dat samen een liter water. Vierduizend druppels: dat klinkt heel veel. Maar als je een serieus lekkende kraan hebt, die elke seconde een druppel produceert (dat is het soort gedrup waarvan je ’s nachts wakker wordt), dan zijn dat in totaal 3600 druppels per uur. Niet ver van een liter water per uur, dus! Reken maar uit hoeveel liter dat in 24 uur is.

Kostbaar

Nu is kraanwater niet het meest kostbare product in ons land. Misschien komt het daardoor, dat mensen een waterkraan zo lang laten druppen. Als het een lekkende benzinekraan was, dan zouden ze er waarschijnlijk meteen iets aan laten doen. Maar elke druppel water kost wel geld, en als er veel druppels bij elkaar komen, wordt het toch een serieuze uitgave. Bovendien is die uitgave zinloos, want het water loopt ongebruikt in de afvoer.

Zelfs als je kraan maar drie keer per minuut drupt, is het op jaarbasis een flinke bak vol. Zet maar eens een nacht lang een maatbeker onder een lekkende kraan (of een emmer met maatverdeling, als het erg drupt), en kijk hoeveel er ingedrupt is. Reken uit hoeveel er gedrupt is in een uur, en reken dan uit hoeveel er in 24 uur weglekt, en in een week, en in een maand. Je zult vast schrikken.

lekkende kraan herstellen

De oplossing is veel goedkoper dan de prijs van al dat verspilde water. Een kraanleertje is niet duur, en als je een huis huurt, wil de verhuurder meestal best langskomen om het gedrup (gratis) te laten ophouden. Niet te lang wachten dus. Zeker als je weet, dat mens en dier in andere delen van de wereld omkomen van de dorst.

LEES MEER:   Een prima zomertip:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/bewaar-een-voorraadje-koud-water-in-de-koelkast/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wieneke schreef:

    Misschien handig voor de lezers om dit filmpje te bekijken?

    https://www.youtube.com/watch?v=T66sEodorX4