EEN LIJMSOORT VOOR ELK PLAKPROBLEEM

TANTE DORA

Wie zijn spullen repareert, hoeft geen nieuwe spullen te kopen. Zo eenvoudig kan besparen zijn. Dat betekent: sokken stoppen, loszittende schroeven aandraaien en knopen aannaaien. En dat kan ook betekenen dat je iets vastplakt dat los of kapot is. Lijm is een ideale grondstof voor soms grote besparingen. Hier een overzicht van vier lijmsoorten die elk huishouden eigenlijk in huis zou moeten hebben.

Dora lijm 1

  • Hobby- of huishoudlijm, door velen met de merknaam ‘Velpon’ aangeduid, maar ook in andere merken te krijgen. Deze heldere lijm komt in handige tubes of dispensers, en kan spaarzaam worden aangebracht zonder kliederen. ‘Velpon’ is handig voor knutselwerkjes met papier en hout, en voor het repareren van kleine voorwerpen die niet te intensief gebruikt worden.
  • Secondelijm, die zo heet omdat de lijm slechts luttele seconden nodig om muurvast te hechten. Meestal verkrijgbaar in kleine tubetjes voor één plakbeurt, omdat een grote tube al na één of twee keer gebruiken hard zou worden. Secondelijm is ideaal voor het tijdelijk repareren van schoenen, voor het vastplakken van een oortje aan een kop of vaas, en voor reparaties van speelgoed en huishoudelijke spullen. Secondelijm hecht veel beter en veel sneller dan hobbylijm, maar laat zich bij geklieder moeilijk verwijderen. En als het plakt (ook aan je vingers), dan plakt het! Het is daarom zinvol om rubber handschoenen te dragen en het werkvlak zorgvuldig uit te kiezen. Niet gebruiken boven een antieke salontafel!

Dora behang pritt klein

  • Plakstift, door velen met de merknaam ‘Pritt’ aangeduid, maar ook in andere merken verkrijgbaar. Een smeuïge plakstift is ideaal voor het vastplakken van papier, bijvoorbeeld voor het inplakken van foto’s of recepten in een album. Ook heel handig voor het vastplakken van loszittende hoekjes van het behang.
  • Houtlijm. Tenzij je een hobby hebt in het maken van houten meubelen, zul je houtlijm niet vaak gebruiken. Maar als er een stoelpoot los zit, of een houten speelgoedje begint te kraken, dan ben je maar wat blij dat je het hebt. Het duurt wat langer voordat de melkachtige lijm uitgehard is en optimaal hecht, maar dan zit het ook voor eeuwig. Net als plakstift is houtlijm bovendien ideaal voor het repareren van loszittend behang.

Natuurlijk zijn er veel meer lijmsoorten, zoals kit en speciale lijm voor leer en metaal. Maar met de bovenstaande vier lijmsoorten kom je in een doorsnee huishouden een heel eind. Bovendien zijn ze niet duur en vrijwel overal te krijgen.

LEES MEER: Oh ja, en dan heb je ook nog die handige ducktape:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/repareer-alles-met-ducktape/

Repareren is een heuse bespaarstrategie, schreef tante Dora al eens:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/repareren-als-strategie/

Dit vind je misschien ook leuk...