EEN NIEUW LUSJE AAN JE HANDDOEK IS NIET ZO MOEILIJK

Soms gebeurt het al na luttele wasbeurten: het lusje van je keukenhanddoek gaat stuk. Het mag eigenlijk niet, maar de medewerkers van de naaiateliers in China werken twaalf uur per dag, zes dagen in de week, en dan kan het je na de zesduizendste handdoek van de dag ook niet meer zoveel schelen of het lusje er goed aanzit, of niet. Dus gebeurt het regelmatig dat het losschiet.

Dat lusje is eigenlijk een mooi dubbelgevouwen etiketje, netjes in een hoek, met de vermelding dat de doek van 100% katoen is. Een prima lusje, bovendien van onverwoestbaar nylon, dus voor de eeuwigheid, zou je denken. Totdat het ding toch rafelt en knapt.

Kattenbak

Wat nu? Veel mensen proppen de handdoek maar op het ophanghaakje, in de hoop dat het wel zo’n beetje blijft hangen. Meestal valt het ding na enige tijd op de grond, of in het grit van de kattenbak. Oplossingen? In het huishoudwarenhuis zijn losse lusjes met klipjes te koop. Het dikke nylon koordje zit aan een soort krokodillenbekje bevestigd, dat je aan de rand van de handdoek klemt. Het klemmetje beschadigt de stof, of wordt weleens vergeten en rammelt vervolgens door de wasmachine.

Het probleem met de geknapte lusjes is zo groot, dat de HEMA nog niet zo heel lang geleden keukenhanddoeken op de markt bracht met een metalen oogje. Dat gaat inderdaad nooit kapot, maar het is wel een gat in jouw handdoek. Terwijl het repareren van een lusje echt een fluit van een cent is.

Wikkel

Het enige dat je nodig hebt is een wikkel met veterband. Tante Dora heeft voor dat doel een wikkel met vier meter veterband van 4 millimeter breed. Er zit inmiddels geen vier meter meer op, maar op het prijskaartje staat 1,75 in guldens, en niet in euro’s. Zo lang gaat zoiets mee.

Verwijder de restjes van het fabriekslusje. Knip ongeveer 8 centimeter van het veterband af en sla het dubbel. Naai de uiteinden op elkaar met wit garen, en vervolgens aan een hoek van de handdoek. Dat kun je met een naaimachine doen, maar ook op de hand gaat het prima. Een simpele omhaalsteek is mooi genoeg. Flink op en neer en er niet teveel over nadenken of het haute couture is. Als het maar goed vast zit. Afhechten en klaar is de lus. Het is zo gebeurd en het kost niks. En de ergernissen zijn verleden tijd.

LEES MEER: Met een béétje naaidoos kun je dergelijke kleine klusjes met gemak aan. Een goede investering:

EEN KNOOP AANZETTEN EN MEER

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Anoniem schreef:

    Het is ook handig om een tweede lusje vast te maken schuin tegenover de eerste. Mensen pakken meestal de handdoek op dezelfde plak vast en dan is hij snel nat. Halverwege de dag de handdoek omdraaien en je hebt weer een droog stuk voor je handen. Wel elke dag even een schone ophangen natuurlijk!