EEN NIEUWE RITS VOOR ELF EURO?
Tante Dora is vroeger coupeuse geweest. Ze kon goed met naald en draad overweg. Maar ze had aan twee dingen een pesthekel: knoopsgaten maken en ritsen inzetten. Dat zijn klusjes die veel gepriegel vragen en die, ondanks de zorgvuldigheid, toch vaak tegenvallen. Tante Dora leerde als meisje al ritsen inzetten, op de Huishoudschool. Daar was het maken van knoopsgaten zelfs strafwerk, zo vervelend was het.
Tegenwoordig weet bijna niemand meer hoe je een rits inzet, of hoe je er eentje vervangt. En zelfs als je het wel een beetje weet: het is zo’n moeilijke klus, dat je er niet eens aan begint. Dat laat je liever aan een expert over. Gelukkig zijn er in elke grotere plaats tegenwoordig naaiateliers, met mooie namen als De Gouden Schaar, of De Zilveren Vingerhoed. Daar kun je dat soort moeilijke karweitjes door een vakman of vakvrouw laten doen.
Geen optie
Laatst kreeg één van de neven te maken met een kapotte rits in zijn broek. Het was geen nieuwe broek, maar hij was ook nog lang niet versleten. Met een kapotte rits heb je er echter niets meer aan. Als zelf een nieuwe rits inzetten geen optie is, zoals bij onze neef, dan blijven er twee mogelijkheden over: de broek toch maar naar de recyclebak brengen, of er vakkundig een nieuwe rits in laten zetten.
Als je voor dergelijke dilemma’s staat, moet je je drie dingen afvragen:
- Wat kost het om een vergelijkbare broek te kopen, nieuw of in een tweedehands winkel?
- Als je de rits laat maken: hoe lang kan deze broek dan nog mee, voordat hij helemaal versleten is en sowieso in de textielcontainer moet?
- Wat kost het om de kapotte rits te laten vervangen door een professioneel naaiatelier?
Na enig zoeken en navragen vond onze neef een kleermaker die de rits voor € 11,00 kon vervangen, inclusief de nieuwe rits. Voor elf euro kon hij niet zo gemakkelijk een vervangende nieuwe of tweedehands broek kopen. Aan de andere kant was de oude broek nog zo netjes, met uitzondering van de rits, dat hij zeker dit jaar nog als ‘nette’ broek dienst kon doen, om hem daarna nog geruime tijd als schoonmaak- en tuinbroek te kunnen gebruiken.
Beste optie
Op zo’n moment is een reparatie van elf euro de beste optie. Je spaart uiteindelijk geld uit, en je redt een nog prima product van de afvalhoop. Het is altijd goed om dit soort rekkensommetjes te maken. Je snapt dat de neef de rits heeft laten vervangen. Het werd keurig gedaan, en voor elf euro had hij een voordelige deal gemaakt. Win win.
LEES MEER: Repareren of nieuw kopen? Dat is de vraag:
http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/repareren-of-nieuw-kopen/
Als je oefent met een oude broek, rits er uit en er weer in zetten. Lukt het de volgende keer zelf.
Het is een priegelwerk maar met een ritsvoetje op je naaimachine lukt het echt. Wel oefenen want het is niet het makkelijkste klusje.
Fijn die naai-ateliers! Ook voor het innemen van te wijde broeken en het verstellen van winkelhaken. Er kan vaak veel meer dan je denkt.
Als de rits een tandje mist zoals op de foto, en het is een twijfelgeval (niet meer voor net, nog wel goed draagbaar) dan je ook met heel stevig garen (ijzerlinnen) de rits boven het kapotte tandje vastnaaien. Even passen of je de broek nog aan kunt trekken! Zo hebben bij ons ettelijke broeken een langer leven gekregen.
Bij een niet deelbare rits ( zoals in spijkerbroek) wordt het overwegen of je een nieuwe rits in moet zetten aangezien het een lastig karwei is.
Bij een deelbare ( als tandjes van de rits nog goed zijn) haal ik een nieuwe trekker voor een paar euro. Haal bovenaan de rits aan één kant, waar de trekker zit, het bovenste stukje bij de tandjes weg. Haal trekker eraf. Doe een nieuwe trekker er op en zet de stof bovenaan met een paar steekjes vast zodat de trekker niet meer van de rits af kant schieten. Dit kwarwei is in een paar minuten klaar en je hebt er nog veel plezier van.
Voor die 11 euro zou ik zelf ook niet gaan zitten prutsen ;)… Overhemd heb ik weleens elleboogstukken opgezet. Was paar keer gedragen, krak, uit de elleboog gescheurd :(… 2 euro of 2,50 voor van die suède stukken… Erop gestikt, 2u werk (ik wilde de naad niet lostornen, dus moest het onder m’n naaivoet doordraaien, best gepriegel), overhemd als nieuw, supermodern. Toen de elleboogstukken na 1,5/2 jaar versleten waren (kaal werden), heb ik ze eraf gehaald en de mouwen kort gemaakt. Weer kon het overhemd nog langer mee. De kraag werd later echt te smoezelig, dus hij ging in de bak om er iets anders mee te maken (rest van de stof was nog schitterend). Het is nu een babyset geworden. Fraai luiermapje met ster, konijn-oortjes op een bijtring en een schouderspuugdoek… Leuk wit wafeldoek erachter en samen met de mooie merkstof in lichtblauw/witte streep is het een schitterend jongensset geworden. Dat geef ik als kraamcadeau aan iemand waarvan ik weet dat ze het waardeert… Maximaal gebruikt dus :)…