EEN REGENACHTIGE VAKANTIE VRAAGT EEN DEGELIJKE VOORBEREIDING

Binnenkort beginnen in ons land de schoolvakanties. Bovendien denken de weermannen en weervrouwen dat de zomer voorlopig nog even wegblijft. Wie de langetermijnverwachtingen bekijkt, ziet weertypen en temperaturen die meer aan de herfst doen denken. Onder die omstandigheden komt er niet veel van voetballen op straat, of plenzen in een badje in de tuin. Kinderen zullen binnen moeten blijven, en zich gaan vervelen. Na het doorploegen van de zoveelste spelletjes-app en het voor de derde keer bekijken van Finding Nemo, staan de jonkies permanent in de klaag- en zeurstand.

Dora knutselen

Je kunt natuurlijk met de hele familie naar een indoor pretpark gaan, een museum voor kids opzoeken, of een echte bioscoopfilm in de bioscoop gaan bekijken (met friet en ijsjes toe), maar dat kost je wel weer een boel geld. Daarom hier een aantal suggesties, hoe je je spaarzaam kunt voorbereiden op een verregende zomervakantie. Begin nu alvast, dan ben je de komende weken klaar voor de start. Hier de checklist:

  • Loop voor alle zekerheid de kasten door, om te zien of er misschien toch niet ergens dozen met ouderwetse bordspelletjes en legpuzzels liggen. Samen een puzzel leggen blijft altijd leuker dan zwijgend op de bank naar de televisie kijken. Als je zelf geen spelletjes en puzzels meer hebt, dan heb je nu genoeg tijd om bij opa’s en oma’s na te vragen, of zij misschien nog wat hebben. Misschien willen opa en oma zelfs wel mee komen spelen en puzzelen. Dat is helemaal leuk, op een regenachtige dag.

Dora puzzelstukjes

  • Begin nu met het verzamelen van kosteloos knutselmateriaal, zoals wc-rollen, restjes karton en mooie stukken inpakpapier. Haal de lijm, de kwasten en de verf tevoorschijn, of koop ze in het goedkope warenhuis. Samen knutselen is ten minste goed voor één verregende middag, en de resultaten sieren nog weken de vensterbank in de keuken. Kunnen de jaloerse buren zien hoe goed jullie bezig zijn geweest.
  • Zoek op internet recepten voor muffins, taartjes en ander gebak, die je samen met je kinderen kunt maken. Het mengen en bakken is leuk, en de ingrediënten hoeven niet duur te zijn. Zelfs versierspulletjes voor gebakjes en muffins zijn tegenwoordig overal voor weinig geld te koop. Voor veel minder geld dan een dag in een pretpark, in ieder geval. Print de recepten nu alvast uit, en zorg dat je de spullen in huis hebt liggen. Dan kun je zo aan de slag, als het buiten miezert.
  • Er zijn tegenwoordig kleurboeken voor volwassenen. Plaatjes kleuren maakt mensen rustig en het geeft ze een gevoel van voldoening. Wat voor volwassenen geldt, geldt ook voor kinderen. Ga samen kleuren! Het mag tegenwoordig! Kleurboeken zijn inmiddels goedkoop te krijgen, en je kunt kleurplaten zelfs van het internet halen en printen, gratis.

Dora karton

Als deze dingen niet helpen, dan wordt het moeilijk. Als iedereen naar zijn eigen iPhone staart, dan is er van een gezamenlijke vakantie feitelijk geen sprake meer. Verzin dus wat, voor als het buiten regent. Je kunt ook samen gezellig op de bank gaan duimen dat het mooi weer wordt, zodat iedereen toch buiten kan gaan ravotten. Misschien helpt het.

LEES MEER:   In de jaren vijftig en zestig knutselde iedereen op regenachtige dagen, vaak onder de bezielende leiding van knutselkoning Piet Marée:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/knutsel-mee-met-piet-maree/

 

Dit vind je misschien ook leuk...