EEN STUKJE KARTON IS OVERAL GOED VOOR

We hadden het gisteren over het verstandig hergebruiken van verkeerd geprinte vellen papier. Ook stukken afgedankt karton kun je op een slimme manier in je eigen huishouden hergebruiken. Het kartonnen achterblad van een kalender, mooi en stevig verpakkingsmateriaal van karton, wc-rollen of met karton verstevigde enveloppen: in elk huishouden blijft er karton over. Dat kun je in de oudpapierbak gooien, maar er zijn best momenten waarop je het zelf kunt toepassen. Hier een aantal suggesties:

Dora karton

  • Gebruik stevig karton om slapper papier te verstevigen; zo kun je bijvoorbeeld foto’s op dun karton plakken
  • Oud karton is ideaal knutselmateriaal voor kinderen; knutsel samen eens wat vaker, zoals pennenhouders van wc-rollen, of een speelkasteel van een oude ribkartonnen doos; creativiteit die niets kost!
  • Als je zaadjes voor je moestuin gaat opkweken: schrijf de naam van de plant op een rechthoekig stuk ribkarton, steek een satéprikker in de ribbels en zet het bord in de bloempot met ontkiemende zaden; zo vergeet je nooit wat je in welke pot hebt gezaaid
  • Gebruik kartonnen dozen als opslagbox voor tijdschriften, speelgoed en gereedschappen; beplak de doos eventueel met een restje inpakpapier, voor de gezelligheid
  • Leg een dik en stevig stuk karton op de bodem van je boodschappentas; zo blijven glazen potten en flessen heel, en krijg je een mooie platte tasbodem voor groter draaggemak
  • Gebruik kartonnen eierdozen als mengbakjes voor verf, als je met kinderen eieren gaat schilderen; eierkartonnetjes, al dan niet op maat geknipt, zijn ook slimme opbergbakjes voor paperclips en elastiekjes: handig op bureau!

Dora doos kat

Enzovoort, enzovoort. Kijk eens met andere ogen naar het afvalkarton in jouw huishouden. Kijk er met een liefhebbende blik naar, en denk: waar kan ik jou nog voor gebruiken? Wedden dat je vriendschap sluit met zo’n zielig kartonnetje, en het een tweede leven geeft?

LEES MEER:   Tegenwoordig komt zelfs de wijn uit een kartonnen doos:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/wijn-uit-een-doos/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. marja schreef:

    Van wc rolletjes kan je ook perfecte zaaibakies maken. Gewoon vullen met aarde en in een bak naast elkaar zetten. In elk rolletje een of twee zaakjes planten. Als het plantjes zijn geworden kunnen ze gewoon met het rolletje er om heen de tuin in. Het rolletje verteert en de worteltjes van de jonge plantjes hebben geen schade Door het verplanten.