EEN VIES SCHILDERIJ WORDT STRALEND SCHOON MET AZIJN

Iemand in de familie kocht laatst op een rommelmarkt een aardig olieverfschilderij voor een habbekrats. Het is waarschijnlijk van een amateur, maar zeker niet slecht gedaan. Waarschijnlijk was het schilderij zo goedkoop, omdat het zwart zag van de vuiligheid. De voorstelling (bloemen in een vaas) was nauwelijks meer te zien. Uiteraard worden vernislagen op schilderijen mettertijd bruin en donker. Maar dit was wel erg zwart geworden. Was het verdonkerd vernis, of neergeslagen vuil, roet en sigarettenrook? Het loont altijd de moeite om zo’n ‘wrak van een schilderij’ schoon te maken.

Dora schilderij schoon met azijn klein

In gespecialiseerde restauratieateliers worden kostbare olieverfschilderijen met wattenstaafjes en gedestilleerd water centimeter voor centimeter schoongemaakt. Bij dit schilderij gebruikten we simpele schoonmaakazijn. Azijn is een natuurproduct dat wel goed schoonmaakt, maar geen vernis of olieverf oplost en beschadigt. Als poetslap dienden lapjes, geknipt uit een oud T-shirt.

Knoet

Rol een doekje op tot een knoet en dep hem in de azijn. Beweeg de doek voorzichtig draaiend over het verfoppervlak. Niet hard drukken! Zachtjes. Bij dit schilderij bleek het schoonmaakdoekje na luttele seconden zacht wrijven al roetzwart te zijn geworden. Een half uur later en vele vuile poetsdoekjes later was de ergste vuiligheid echter verwijderd. De kleuren straalden weer, en zelfs de dof geworden vernislaag had weer zijn oude matglans terug gekregen.

Met een beetje azijn kun je een oud olieverfschilderij van de rommelmarkt weer bijna als nieuw krijgen. Niet helemaal nieuw natuurlijk, want dan is het geen leuk, oud schilderij meer. Maar wie het soms decennialang op de verf neergeslagen vuil en roet weghaalt, wekt een schilderij vrij snel en gemakkelijk tot nieuw leven. En zo wordt een spotgoedkoop wrak van een schilderij toch weer een enigszins begeerlijk object, een sieraad aan de muur. Tel uit je winst!

schilderijen

LEES MEER:   Op schoonmaken kun je verrassend veel besparen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/groene-zeep-en-soda-of-een-liter-allesreiniger-voor-99-cent/

 

Dit vind je misschien ook leuk...