EERST HET OUDE OPGEBRUIKEN, DAN PAS HET NIEUWE
TANTE DORA
Ai! Beginnen de zolen van je huissloffen ineens los te komen van het bovenleer. Ze zijn nog niet zover dat je ze hoeft weg te gooien, maar dat gaat vast geen jaren meer duren. En dan opeens zie je in een winkel een mooi en stevig stel huissloffen voor een ongelofelijk lage prijs, zeg: een tientje. Dat is geluk hebben! Natuurlijk laat je die prima aanbieding niet liggen, en koopt die pantoffels. En dan?
De oude pantoffels vertonen weliswaar tekenen dat hun einde nadert, maar ze zijn nog niet zover. Gooi ze dan nog niet weg! Zet de spiksplinternieuwe huissloffen voorlopig in hun doos in de kast, en draag de oude huissloffen af tot ze echt uit elkaar vallen. Pas dan komen de spotgoedkope nieuwe aan de beurt, die daardoor op hun beurt weer later versleten zijn. Gebruik doet kleding, schoeisel en apparaten slijten. Door eerst het oude ding op te gebruiken, stel je het begin van het verslijten van het nieuwe ding nog even uit.
Flatscreen
Van iemand een tweedehands flatscreen gekregen, maar je oude buistelevisie doet het nog prima? Zet de flatscreen voorlopig op zolder, en gebruik eerst de oude tv tot die op is. Ben je met je ellenboog door de mouw van je lievelingspyjama gegaan? Repareer de stof met naald en draad, als het nog kan, en zoek in de uitverkoop naar een nieuwe pyjama. Draag die met een gerust hart, maar draag ook de oude pyjama verder af, tot ook de andere mouw kapot is, en je ‘m definitief in de recyclebak moet gooien. Zo heb je de nieuwe pyjama minder vaak aan, waardoor hij minder snel slijt. Waardoor je minder snel weer een nieuwe nodig hebt.
Het klinkt misschien belachelijk, maar als je dit enigszins consequent doet, dan scheelt het in de loop der jaren echt veel geld. Bovendien is het geld gemakkelijk verdiend, zonder verlies van levenskwaliteit.
Gooi nooit zomaar wat weg, simpelweg omdat je iets anders hebt om het te vervangen. Gebruik alles tot de laatste draad op. De productie van elk product, of het nu kleding, een televisie of een spaarlamp is, heeft grondstoffen en energie gekost. Soms veel grondstoffen en energie. Nog bruikbare dingen weggooien is daarom slecht voor het milieu. En voor je portemonnee, want jij betaalt uiteindelijk voor alle grondstoffen en de energie die in het product zijn gaan zitten. Koop desnoods een vervanging, als het een gunstig aanbod is, maar gebruik het oude tot het echt niet meer kan. En recycle het dan, mik het niet zomaar in de vuilnisbak, fluistert Neef Groen ons in het oor.
LEES MEER: Vaak zijn het vele kleine besparingen die op de lange termijn flinke bedragen opleveren:
http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/veel-kleine-besparingen-grote-winst/