ELKE KEUKENHANDDOEK VERDIENT EEN LUSJE

Het is niet bedoeld als een filosofische vraag, maar het is wel een ernstig probleem: wat doe je met een keukenhanddoek waarvan het lusje stukgaat? De fabriek maakt er een mooi dubbelgevouwen etiketje aan, netjes in een hoek, met de vermelding dat de doek van 100% katoen is. Een prima lusje, bovendien van onverwoestbaar nylon, dus voor de eeuwigheid, zou je denken. Totdat het ding toch rafelt en knapt.

dora-handdoek-etiket

Help! Je kunt zo’n lusloze keukenhanddoek maar zo’n beetje over het ophanghaakje draperen, in de hoop dat hij blijft hangen. Meestal valt het ding na enige tijd op de grond. In het huishoudwarenhuis zijn losse lusjes met klipjes te koop. Het dikke nylon koordje zit aan een soort krokodillenbekje bevestigd, dat je aan de rand van de handdoek klemt. Het klemmetje beschadigt de stof, of wordt weleens vergeten en rammelt vervolgens door de wasmachine.

Metalen oogje

Het probleem met de geknapte lusjes is zo groot, dat de HEMA nog niet zo lang geleden keukenhanddoeken op de markt bracht met een metalen oogje. Dat gaat inderdaad nooit kapot, maar het is wel een gat in jouw handdoek. Terwijl het repareren van een lusje echt een fluit van een cent is.

Dora ophanglusje 1

Het enige dat je nodig hebt is een wikkel met veterband. Tante Dora heeft voor dat doel een wikkel met vier meter veterband van 4 millimeter breed, ooit gekocht bij good old Vroom & Dreesmann, zoals je ziet. Er zit inmiddels geen vier meter meer op, maar op het prijskaartje staat 1,75 in guldens, en niet in euro’s. Zo lang gaat zoiets mee.

Op en neer

Verwijder de restjes van het fabriekslusje. Knip ongeveer 8 centimeter van het veterband af en sla het dubbel. Naai de uiteinden op elkaar met wit garen, en vervolgens aan een hoek van de handdoek. Dat kun je met een naaimachine doen, maar ook op de hand gaat het prima. Een simpele omhaalsteek is mooi genoeg. Flink op en neer en er niet teveel over nadenken of het haute couture is. Als het maar goed vast zit. Afhechten en klaar is de lus. Het is zo gebeurd en het kost niks. En de ergernissen zijn verleden tijd.

Dora ophanglusje 2

LEES MEER:   Nog zo’n spaarzaam truukje: nieuw elastiek in je broek:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/zo-rijg-je-nieuw-elastiek-in-je-broek/

 

Dit vind je misschien ook leuk...