ER WORDT IN NEDERLAND VEEL TE WEINIG GESMEERD

Laatst zaten er wat familieleden van tante Dora bij elkaar op een verjaardagsfeestje, dat werd gehouden in het huis van Technische Neef. Die had op het aanrecht per ongeluk een smeerkannetje laten staan. Zo’n blauw metalen oliekannetje met een nippeltje, waarmee je heel nauwkeurig de olie kunt doseren. Naar aanleiding van het smeerkannetje ontstond er een gesprek over het belang van smeren.

dora-smeren

‘Er wordt in Nederland veel te weinig gesmeerd!’, zei Technische Neef met nadruk, nadat hij het smeerkannetje in zijn tuinschuur had opgeborgen. ‘Alles moet gesmeerd worden: sloten, scharnieren, piepende gordijnrails. Het is zo belangrijk voor het behoud van je spullen. Mensen zouden veel meer moeten smeren.’

Kruipolie

En waarmee kun je het beste smeren? Zuinig met tante Dora heeft in het verleden weleens geschreven over de goede eigenschappen van siliconenspray en kruipolie. Technische Neef ging er eens goed voor zitten. ‘Ik gebruik gewoon motorolie’, zei hij. ‘Toen ik twintig was, heb ik ooit bij de HEMA goedkoop zo’n grote fles motorolie gekocht (onze neef gaf met zijn hand een hoogte van bijna een halve meter aan), en die heb ik tot begin dit jaar gebruikt. Motorolie is echt het beste dat je kunt gebruiken, en het kost niets.’

Deze wijsheid van onze Technische Neef wilden we met jullie delen, beste lezers. Technische Neef kan het weten, want hij is ergens ingenieur in.

oliespuitje oude

LEES MEER:   Smeren is ook goed voor je fiets:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/onderhoud-reparatie/laat-je-fiets-niet-roodroesten-2/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Anoniem schreef:

    Wat een leuk stukje. Mijn moeder had een flesje naaimachine olie staan en deed zelf tot op hoge leeftijd het onderhoud van haar naaimachine. En ook kruipolie hadden we in huis.
    Zelf gebruiken we voor sloten en scharnieren grafietpoeder. Die gewoonte heb ik van mijn man overgenomen. En voor vastlopende ritsen de achterkant van een wit waxinelichtje. Dat heb ik dan weer van mijn moeder geleerd.