GEBRUIK JE SOP TWEE KEER (OF ZELFS DRIE KEER)
Tante Dora zelf heeft nog de tijden meegemaakt dat een emmer sop maken een hele klus was. Je moest water opzetten in een grote ketel, vaak op een peteroliestel, het hete water in een emmer gieten, en er met groene zeep of een stuk Sunlight-zeep een sopje van kloppen of roeren. Pas dan kon je aan het werk. En als het werk klaar was, dan bedacht je een werkje dat je ook nog even kon doen, nu je toch een emmertje sop had.
Met het afwaswater kon je ook nog even het aanrecht of het fornuis een beurt geven. Een sop voor de vloer in de gang kon je ook gebruiken om het stoepje voor de voordeur te schrobben. Met het nog schone lapwater waarmee je de ramen buiten wilde gaan lappen (met een zeem en wat spiritus in het lauwe water), kon je ook binnen eerst de spiegels en de ruitjes in de kastdeuren lappen. En als je al die sopjes door de wc spoelde, dan scheelde dat in het kleinste kamertje al een boel frisheid, zelfs zonder schrobben en boenen.
Boiler
Ook nu het maken van een emmer sop veel sneller en gemakkelijker gaat, dankzij de boiler of geiser en dankzij moderne synthetische schoonmaakmiddelen, kost zo’n emmer warm waswater energie en komen er chemische middelen aan te pas. Ook in de 21ste eeuw is het verstandig om het milieu en jouw portemonnee te helpen, door met een emmertje sop zo veel mogelijk schoon te maken. Twee keer moet mogelijk zijn.
Denk daar eens over na, als je je schoonmaakklusje klaar hebt. Of denk er van tevoren over na, voordat je begint. En als je het sop ten slotte door de wc spoelt, dan gebruik je het zeepwater zelfs drie keer. Dat scheelt in frisheid, zodat je niet zo’n chemisch wc-blok onder de potrand hoeft te hangen. Dat scheelt wederom geld, en het milieu.
LEES MEER: Je had vroeger sterke armen nodig, om van warm water en Sunlight-zeep een sopje te kloppen:
http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/de-zeepklopper/