GEEF MODDER, REGEN EN STROOIZOUT GEEN KANS

Het wordt vandaag en morgen stralend zomerweer. Dat is mooi, want dan kun je jouw fiets een beetje onder handen nemen. Want je weet één ding heel zeker: over niet al te lange tijd vreten regenwater, modder, sneeuw en strooizout weer aan de ketting, de pedalen en de assen. Daarom loont het de moeite om nu, en in de komende natte en kille maanden, goed voor je fiets te zorgen.

fiets Tante Dora

Vooral als je een fiets met een derailleur hebt, dan kan het natte winterweer de ketting en de bewegende delen behoorlijk aantasten. Dat gaat heel snel. Het ene moment gaat alles nog soepel en zoevend, een weekje later rijd je op een piepend en knarsend barrel met een roodgeroeste fietsketting.

Lijden

Zeker als je dagelijks fietst, heeft je tweewieler flink te lijden onder de natte viezigheid. Dat is niet goed voor het onbeschermde metaal van de ketting en de tandwieltjes. Bovendien worden smeermiddelen door vocht en modder snel vuil, en daardoor minder vloeibaar. Je moet onder die omstandigheden merkbaar harder trappen.

Een fiets die kraakt en knarst, verslijt ook sneller. Het kraken en knarsen wordt immers veroorzaakt doordat metalen delen tegen elkaar aanschuren. Een fiets die soepel en gesmeerd loopt, gaat langer mee. Zorg daarom nu en aankomend seizoen wat liefdevoller voor je fiets: neem de siliconenspray en de kruipolie ter hand, en wrijf met een doekje het ergste vuil van de onderdelen, desnoods meer dan eens per week. Het helpt echt om je fiets te sparen, zodat je er langer plezier van hebt. Dat scheelt flink geld.

Dora siliconenspray klein

LEES MEER:   Het heeft nu ook zin om eens naar je tuingereedschappen kijkt. Ook die kunnen na het tuinseizoen wel een onderhoudsbeurt verdragen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/alles-winterklaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...