GEEF VERPAKKINGSMATERIAAL EEN TWEEDE, NUTTIGE LEVEN

Doe je de melkpakken de plastic levensmiddelenbakjes en het blik netjes in de recyclebak? Dan ben je al heel goed bezig, en dat weet je best wel. Maar zelfs het recyclen van verpakkingsmateriaal kost de nodige energie, al was het maar omdat er een vrachtwagen met het spul naar de recyclefabriek moet rijden. Zou je dat verpakkingsmateriaal niet meteen nuttig zelf kunnen gebruiken, één op één? Vast wel. Hierbij wat suggesties:

Dora maatschepje

  • Maatschepjes voor wasmiddelen kunnen worden hergebruikt als koffieschepjes, of als schepjes om vogelzaad of hamsterkorrels te doseren.
  • Piepschuim bakjes waarin gedroogde dadels hebben gezeten, zijn prima pennenbakjes. Ze zijn lekker zacht, zodat de pennen niet krassen.
  • Plastic emmertjes met hengsel en een deksel, waarin yoghurt en sommige salades worden verkocht, zijn handige bakjes voor wasknijpers. Door het hengsel kun je het emmertje zelfs aan de waslijn hangen. Je kunt er ook koffiedik in verzamelen, om later als compost uit te strooien in je tuin. De deksel houdt de vliegjes weg.
  • Margarinekuipjes zijn ideale broedbakjes voor plantjes. Door hun gezellige decor aan de buitenkant staan ze bovendien leuk op de vensterbank. Met deksel en al zijn het handige bakjes om lege batterijen in te verzamelen, voordat je ze naar de recyclebak brengt. Spaar er je zegeltjes in, voordat je ze in het zegelboekje plakt. Dan raak je ze ook niet kwijt.
  • Het deksel van zo’n plastic strooibus van Parmezaanse kaas kun je er gemakkelijk afhalen. Daarna is het een ideale pennenstandaard of een koffiepadhouder. Ook de Pringle-bus is een bron van nuttig hergebruik, als pennenstandaard, of als zelfgemaakte spaarpot met een gleuf in de deksel. Zelf een beetje versieren door er leuk inpakpapier of plaatjes uit tijdschriften op te plakken.

Dora pennenbakje dadelpakje klein

Kijk naar dat overgebleven verpakkingsmateriaal, en vraag aan het schepje, emmertje of bakje: waar kan ik jou nog meer voor gebruiken? Wedden dat het voorwerp antwoord geeft? Laat je inspireren, om maar eens een reclamekreet te gebruiken. En als je werkelijk niets kunt bedenken, zorg er dan in ieder geval voor dat het ding netjes terecht komt in de recyclebak. Maar dat spreekt vanzelf.

LEES MEER:   Soms lost het probleem van het overbodige verpakkingsmateriaal vanzelf op, met enige hulp van de wetgeving:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/afscheid-van-het-gratis-plastic-tasje/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. anja schreef:

    Je kunt alle deksels van alle verpakkingen (dus bv. de strooikaasdoos, Pringlesdoos, maar ook de dop op het melkpak, groentepotten enz) verzamelen, en inleveren bij inleverpunten. De opbrengst hiervan komt ten goede aan KNGF geleidehonden, hiervan worden basisopleidingen voor de honden betaald. Op de website geleidehonden.nl kan iedereen precies nalezen welke doppen wel/niet geschikt zijn. In Drenthe kan ik de doppen inleveren bij de Coop supermarkten, in Zuid-Holland zag ik bij een kringloopwinkel een inzamelplek. Van de doppen/deksels worden plastic pallets gemaakt, dus dubbel voordeel, het materiaal van de doppen wordt hergebruikt en er hoeven geen bomen gekapt voor de pallets.
    FD