GOED OPGEPOMPTE FIETSBANDEN SCHELEN JE GELD

Veel automobilisten weten het al lang: banden die goed op spanning zijn, besparen je veel brandstof. Zachte banden worden vanzelf breder en raken zo met meer oppervlak de weg. Dat veroorzaakt extra wrijving, waardoor de motor harder moet werken om de wagen voort te stuwen. En dat kost extra benzine en dus extra geld. Vandaar dat er bij elk benzinestation een bandenpomp staat, om de banden op de juiste spanning te brengen.

Wat voor autobanden geldt, geldt ook voor fietsbanden. Hoe harder de band, hoe minder wrijving met het wegdek, en hoe minder hard je hoeft te trappen. Of: hoe minder de motor van je elektrische fiets zijn best hoeft te doen. Dat kan echt flink schelen in de krachtsinspanning die moet worden geleverd.

Oppervlak

Bovendien slijten banden veel sneller als ze zacht zijn. Net als zachte autobanden drukken zachte fietsbanden met meer oppervlak op het wegdek. Die extra wrijving zorgt er niet alleen voor dat je harder moet trappen, maar zorgt er eveneens voor dat het rubber meer slijt, waardoor je sneller nieuwe binnen- en buitenbanden moet kopen.

Bovendien rijd je zachte banden sneller lek dan harde banden. Dat is niet alleen lastig en ergerlijk: reparatiemateriaal en de vervanging van kapotte banden kosten ook geld. Wees dus verstandig, en controleer regelmatig de bandenspanning van je fiets. Dat kan op het gevoel: als je de band nauwelijks kunt indrukken, dan is ‘ie hard genoeg. Maar dat kan ook met een bandenspanningsmeter, die precies aangeeft hoeveel pufjes lucht er nog bij moeten.

Investering

Het spreekt vanzelf, dat een goed fietspomp een investering is die zich snel terugverdient. Wees daar niet te krenterig mee, maar let wel op de aanbiedingen bij de fietsenwinkel of bij de bouwmarkt. Bij veel fietsenstallingen en benzinestations staat ook een fietspomp, aan een ketting, dat wel.

LEES MEER:   In de feeststemming: drie hoeraatjes voor de siliconenspray:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/drie-hoeraatjes-voor-siliconenspray/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Greet schreef:

    Bandentip voor in de winter. Als het glad is, rijdt je veiliger op zachte banden. Meer grip op de gladde weg.