GOED SMEREN, ZELF CRÈME MAKEN

Nu het koude seizoen serieus begonnen is, wordt het weer zinvol om af en toe wat crème op de winterschrale plekjes te smeren. Tante Dora heeft al sinds jaar en dag een blik Atrix handcrème in huis, waar ze ook haar lippen en de ruw geworden ellenbogen mee insmeert. ‘Meer heb ik niet nodig’, bezweert ze. Voor de echte noodgevallen heeft tante Dora overigens ook een hip tubetje calendulazalf en een heel ouderwets tubetje levertraanzalf in de kast liggen.

Dora crème 1

Vroeger leden vrouwen in stilte onder hun schrale handen en droge plekjes. Vooral vrouwen hadden er last van, omdat zij in hun rol als huisvrouw vaak tot hun oren in sop en sodawater zaten. Dan ziet je huid er in de winter als snel uit als perkament. Vaak was er geen geld om er iets tegen te kopen. Je kon bij de drogist een flesje pure vaseline kopen, maar daar had ook niet iedereen geld voor. Dora vertelde wel eens, dat haar moeder met een stuk spekzwoerd over haar handen wreef, om ze weer soepel te maken.

Smeerseltjes

Tegenwoordig kun je bij de voordeeldrogist een hele batterij smeerseltjes, crèmes en zalfjes kopen, om elk onderdeel van je lichaam dag en nacht zacht en soepel te houden. Die producten zijn niet duur, al zijn over het algemeen de meer natuurlijke middelen, vaak homeopathisch, wat duurder. Wie echt zeker wil weten dat de crème niets bevat wat al te chemisch is, kan crèmes en zalf zelf maken. De recepten staan op internet, ook op YouTube.

Typ de zoekterm ‘zelf crème maken’ in de zoekmachine, en je krijgt een hele lijst recepten, van handcrèmes tot dag- en nachtcrèmes en zelfgemaakte calendulazalf. Hartstikke leuk om aan je eigen aanrecht je eigen smeerseltjes te maken. En misschien ook een leuke tip voor een zelfgemaakt Sint- of kerstcadeautje? Het is maar een idee.

dora-potje-creme

LEES MEER:   Het beste moment om je in te smeren, is vlak na het bad:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/smeer-je-vlak-na-het-bad-in/

Dit vind je misschien ook leuk...