GORDIJNEN HELPEN IN DE WINTER ENERGIE SPAREN

Kom op, zodra het buiten begint te schemeren: gordijnen dicht! Niet omdat je dan beter slaapt, maar omdat het je veel geld bespaart. In de winter houden gordijnen de kou buiten en de warmte binnen. Er is niets simpelers dan besparen met een lap stof. En duur is het ook niet. We lopen de tochtende kieren eens met je na:

dora-isoleren-gordijn

  • Ramen   Zelfs goed geïsoleerde ramen laten relatief veel kou door. Dat is vervelend, want koude lucht heeft de nijging om in een ruimte naar beneden te zakken. Resultaat: koude voeten en bibberen op de bank voor het raam. Gordijnen houden de kou tegen, en de warmte in de kamer kan minder snel door het glas naar buiten ontsnappen. Hoe dikker en dichter geweven de gordijnen, hoe beter ze isoleren. Probeer te voorkomen dat de gordijnen over de verwarming heen hangen. Let erop dat ze goed aansluiten, zodat er geen kiertje overblijft waardoor koude alsnog binnendringt. Alle kleine beetjes helpen.
  • Deuren   Heus waar: een lang gordijn voor de voordeur of de keukendeur houdt heel veel kou tegen. Ongelofelijk, hoe koud zo’n deur is, zeker als er enkel glas in zit, plus een tochtende brievenbus. Een brievenbus kun je minder tochtend maken met een speciale tochtstrip, die de opening afsluit met borstels, maar heel erg effectief is zo’n strip niet. Een gordijn doet het veel beter. Zorg er wel voor dat het gordijn de hele deuropening bedekt, tot bijna op de grond. Laat dit gordijn desnoods ook overdag dicht, als het buiten koud is. Het helpt enorm.
  • Ook binnen in huis   zijn er ruimten die afgeschermd kunnen worden met kou werende gordijnen. Denk bijvoorbeeld aan een relatief koude open keuken, waardoor je de woonkamer harder moet stoken. Met een gordijn ertussen heb je daar minder last van. Bovendien is een gordijn minder bewerkelijk dan een tussenwandje met een deur. Ook een koude open zolder en een koud gangetje kunnen met een gordijn worden afgeschermd van de rest van het huis, zonder dat de toegankelijkheid er onder lijdt.

Dora isoleren kat

Gordijnen zijn tegenwoordig niet duur. Zelfs goedkope warenhuizen als Action verkopen gordijnen, die je vaak eigenhandig gemakkelijk op maat kunt maken, zonder naald en draad of naaimachine. Gordijnen zijn als koustoppers zo effectief, dat je de aanschafprijs er in een winter meestal al uit hebt, aan uitgespaarde (onnodige) stookkosten.

gordijnen

LEES MEER:   Vaak is energie besparen een kwestie van gedrag:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/energie-besparen-is-een-kwestie-van-gedrag/

 

Dit vind je misschien ook leuk...