HANDIG, DIE SINAASAPPELNETJES!
Veel groente en fruit wordt tegenwoordig verkocht in plastic netjes: sinaasappelen, mandarijnen, knoflook, citroenen, sjalotjes. Je bent al heel goed bezig, als je die netjes bij het plastic afval stopt, om te worden gerecycled. Maar je kunt de netjes ook in je eigen huishouden hergebruiken. Hier een aantal suggesties:
- Het is weer tijd om de vogels de winter door te helpen, onder andere met vetbollen. De meeste vetbollen die je in de winkel kunt kopen, zitten tegenwoordig in een plastic netje, vaak samen met een plastic haakje, waaraan je de netjes kunt ophangen. Als je alleen maar kleine en fijne meesjes en roodborstjes in de tuin hebt, dan is dat oké. Maar als je ook eksters en spreeuwen op eetvisite krijgt, dan zijn de netjes snel stuk. Ze zijn gemaakt van een zacht soort plastic, waar een kraai of ekster wel raad mee weet. Waarom zou je keurig tussen de mazen van het net door pikken? Gewoon dat hele slappe netje aan flarden scheuren, en de hele brok in één keer meepikken! De musjes en meesjes hebben het nakijken, met beteuterde snuitjes. Knip een stuk van een sinaasappelnetje op maat, en wikkel daar de vetbol in, inclusief het netje. Bovenaan met een touwtje vastbinden, en klaar. Een sinaasappelnetje is gemaakt van stevig nylon, dat krijgt een ekster of kraai niet zomaar kapot. En de mazen zijn groot genoeg om etende vogels niet in de weg te zitten. Ook als je zelf vetbollen maakt, is een omhulsel van nylon sinaasappelnet een goede bescherming tegen al te gulzige vogels.
- Producten zoals knoflook en sjalotjes komen vaak in fijnmazige netjes. Die zijn gemaakt van zacht plastic, en daarom minder geschikt als bescherming van vetbollen. Maar je kunt ze bijvoorbeeld wel gebruiken als je potaarde in potten doet. Traditioneel wordt het gat onderin de pot afgedekt met potscherven. Zo loopt de aarde er niet uit, maar het water wel. Moderne plastic potten hebben meestal meer gaten onderin. Dan heb je best wel veel potscherven nodig, om alle gaatjes te bedekken. Met een plastic knoflooknetje gaat het heel gemakkelijk. De mazen zijn net klein genoeg om de vlokkige potaarde tegen te houden, maar het water loopt er moeiteloos doorheen. Knip een stuk gaas op maat, en leg het onderin de pot. Handig!
- De winter is ook de tijd van de potpourri: lekker geurende, gedroogde bloemblaadjes, die zo goed geuren bij zelf gebakken appeltaart en glühwein. Veel mensen verzamelen en drogen ’s zomers hun eigen bloemen, bijvoorbeeld lavendel voor in de linnenkast. Vaak worden de lavendelbloemen in katoenen of linnen zakjes genaaid. Maar ze kunnen ook in een plastic knoflooknetje. De mazen zijn klein genoeg om de bloemen binnen te houden, en groot genoeg om alle geur ongehinderd in jouw linnenkast of in jouw kamer te laten stromen.
Enzovoort, enzovoort. Zelfs die malle sinaasappelnetjes kun je dus nog nuttig maken in je huishouden. Dit zijn maar een klein aantal voorbeelden. Met een beetje creativiteit ontdek je er zelf vast nog veel meer.
LEES MEER: En hergebruik het cadeaupapier in de aanstaande decembermaand:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/bewaar-je-cadeaupapier-voor-later-hergebruik/
Of je koopt je producten zonder die netjes. Is iets meer werk maar stukken minder afval. Zeker als vogelbol netje komt het dan vaak toch nog ongecontroleerd in het milieu, dan maar liever gecontroleerd in de plastic bak. Daarbij hoeven vogels helemaal niet bijgevoerd te worden, tenzij het vele graden vriest.
Van de potten is wel een slim idee, maar ja, met hoge temperaturen op mijn westelijk gelegen balkon overleeft geen enkele plant.
Ik zou willen aanraden om juist helemaal geen netjes te gebruiken. Juist kleinere vogeltjes raken makkelijk verstrikt met hun pootjes in zo’n netje en dan kunnen ze in een doodstrijd verwikkeld raken. Wat leuk om te doen is: zelf een hele lange slinger rijgen van doppinda’s. Dat is een gezellig klusje en de meeste vogels houden wel van pinda’s.