HANDIGHEDEN van Tante Dora:   EIWIT EN EIGEEL SCHEIDEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

ei

Er zijn veel recepten, zeker deze eind-periode van het jaar, waarbij je van een ei alleen het eiwit of in andere gevallen alleen de dooier nodig hebt. En je kunt ze zelfs samen nodig hebben, maar dan vooral niet door elkaar. Dus dan begint het gevecht om de eieren te scheiden.

EEN EI = EEN DOOIER ( GEEL) & HET WIT

Tip 1:

Ben je niet goed in het scheiden van eieren doe dan elke keer apart in een bakje en niet boven je voorraad eiwitten. Wat eiwit in het eigeel levert nooit problemen op, maar eigeel in je eiwit betekent dat je deze niet meer hard kunt kloppen. En als je vijf eiwitten nodig hebt en dit gebeurt je bij het laatste ei….wordt je niet vrolijk.eischeiden 1

Tip 2:

Vind je de methode van het stukslaan van en ei op een rand en dan het overgieten van het geel van de ene schaalhelft naar de andere terwijl het eiwit in het bakje eronder niet je methode, zoek dan een andere methode.

Tip 3:

Er zijn hulpmiddelen te koop om eieren te scheiden, maar ook dan kan het mis gaan, Dus gebruik nog steeds voor elke nieuw ei een apart bakje. En giet dan pas het eiwit bij je voorraad . als alles goed is gegaan.eischeiden

Tip 4:

Welk hulpmiddel je ook gebruikt om eieren te scheiden, bij het kapotslaan van de eischaal kan het al misgaan. Doe dat op eens scherpe, stevige rand en sla niet te hard. Want anders loop je het risico de ei-prut in je haar en kleding te hebben.eischeider 1

Tip 5:

Iedereen heeft een handig hulpmiddel vaak al in huis, want bijna iedereen heeft een trechter. Zet die op een stevige kan en laat het doorgeslagen ei hier zachtjes in lopen. Dan moet je wel de tijd nemen, die nodig is voor het eiwit om door het tuitje naar beneden te lopen. Als laatste giet je de dooier, die dan nog heel is rustig in het bakje voor de eidooiers.eischeider 2

Tip 6:

Voor het hard kunnen kloppen van eiwit is het essentieel dat er geen vet bij het eiwit komt, daarom moet er ook geen eigeel bij de eiwitten komen. Maak ook je apparatuur en de kom voor het kloppen van het eiwit vetvrij. Dat gaat heel simpel door met een plakje citroen en de gardes en de kom voor het kloppen van het eiwit schoon te maken. De lichte citroensmaak is alleen maar lekker in eiwit. Doe trouwens altijd een paar zoutkorrel in het eiwit als je deze wil gaan kloppen, dit bevordert het stijf worden van het ei-schuim.citroen 2

wat was er weer eerder....

wat was er weer eerder….

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...