HERGEBRUIK OOK DE KLEINE DINGEN

Kleine dingen bewaren en hergebruiken: je wordt er niet rijk van, maar alle kleintjes helpen. En uiteindelijk bespaar je toch echt euro’s per jaar, vaak zonder moeite. Vandaag presenteren we een lijstje van kleine dingen die je gratis krijgt, en die je in jouw huishouden nog best eens kunt gebruiken. Onder het motto: ‘bewaar en bespaar’, hier het lijstje:

 • Elastiekjes    Overal zitten elastiekjes om: om een bosje bloemen of lente-uitjes, om postpakketjes en om verpakkingen van snacks. Wie kan er geen elastiekje gebruiken, zo af en toe? Bijvoorbeeld om kabeltjes bij elkaar te houden, om lunchpakketten te sluiten, of om doosjes met bandenplakspul dicht te houden? Bewaar de elastiekjes in een (hergebruikt) bakje, en doe er wat mee.
 • Paperclips   Zeker als je op een kantoor werkt, krijg je regelmatig stapels papier die met paperclips bij elkaar worden gehouden. Een paperclip is nooit weg. Je kunt er zelfs een kapotte paraplu of een kapotte zonnebril mee repareren.
 • Suiker en koffiecreamer   We hadden het er laatst nog over: alle pakjes met suiker, koffiecreamer, koffiekoekjes, ketchup en mosterd, die je in de horeca krijgt. Helemaal gratis, want reeds betaald. Bewaren en in je eigen huishouden gebruiken.

 • Monsters    Vooral in damesbladen zitten wel eens monsters geplakt: proefverpakkingen van producten die de adverteerder wil verkopen. Zo’n monster geeft jou op simpele wijze de gelegenheid om de crème, de shampoo of de oploskoffie zelf eens te proberen. Haal eruit, dat zakje. Gewoon gebruiken.
 • Houten stokjes van ijsjes   Tip van onze tuinneven: die houten ijsstokjes kun je volgend voorjaar goed hergebruiken om er de naam van de planten op te schrijven, die je in de diverse zaaibakjes hebt gezaaid. Nooit meer piekeren over de vraag: wat is de tomaat, en wat is de courgette?
 • Margarinebakjes     Nu we het toch over zaaien en planten hebben: doe dat niet in dure bakjes uit het tuincentrum, maar in schoongemaakte en hergebruikte margarinekuipjes (of andere levensmiddelenverpakkingen). Daar kun je met watervaste viltstift ook nog de naam van de planten op schrijven.

Enzovoort. Kijk eens met een ander oog naar de dingen die je gewoonlijk achteloos weggooit. Er zit meer waarde in dan je denkt, ook financieel. Van een paar paperclips word je niet rijk. Maar als je professionele kweekbakjes en plantenstekers kunt vervangen door margarinekuipjes en ijslollystokjes, dan lopen de besparingen al gauw in de euro’s. En elke euro is meegenomen.

LEES MEER:   Zelfs het inlegzuur van augurken kun je hergebruiken:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/inlegzuur-van-augurken-hergebruiken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Catootje schreef:

  Je kunt ook tester worden bij Ivomar en Buzzer. Dat doe ik ook. Krijg je gratis producten opgestuurd waar je vervolgens je mening over geeft.
  Win win situatie.