HERGEBRUIK VERPAKKINGSMATERIAAL IN JE HUISHOUDEN

Je kent ze wel: de maatschepjes in het pak wasmiddel, de doosjes en de emmertjes van voedingsmiddelen, of de bakjes van de salade. Vaak zijn het plastic voorwerpen, die zich makkelijk laten schoonmaken, en die in principe nog jaren meekunnen. Maar wat moet je met zo’n plastic maatschepje? Hergebruiken! Kijk eens met andere ogen naar dat schijnbaar nutteloze verpakkingsmateriaal, en ontdek nieuwe gebruiksmogelijkheden. Hierbij wat suggesties:

Dora maatschepje

  • Maatschepjes voor wasmiddelen kunnen worden hergebruikt als koffieschepjes, of als schepjes om vogelzaad of hamsterkorrels te doseren.
  • Piepschuim bakjes waarin gedroogde dadels hebben gezeten, zijn prima pennenbakjes. Ze zijn lekker zacht, zodat de pennen niet krassen.
  • Plastic emmertjes met hengsel en een deksel, waarin yoghurt en sommige salades worden verkocht, zijn handige bakjes voor wasknijpers. Door het hengsel kun je het emmertje zelfs aan de waslijn hangen. Je kunt er ook koffiedik in verzamelen, om later als compost uit te strooien in je tuin. De deksel houdt de vliegjes weg.
  • Margarinekuipjes zijn ideale broedbakjes voor plantjes. Door hun gezellige decor aan de buitenkant staan ze bovendien leuk op de vensterbank. Met deksel en al zijn het handige bakjes om lege batterijen in te verzamelen, voordat je ze naar de recyclebak brengt. Spaar er je zegeltjes in, voordat je ze in het zegelboekje plakt. Dan raak je ze ook niet kwijt.
  • Het deksel van zo’n plastic strooibus van Parmezaanse kaas kun je er gemakkelijk afhalen. Daarna is het een ideale pennenstandaard of een koffiepadhouder. Ook de Pringle-bus is een bron van nuttig hergebruik, als pennenstandaard, of als zelfgemaakte spaarpot met een gleuf in de deksel. Zelf een beetje versieren door er leuk inpakpapier of plaatjes uit tijdschriften op te plakken.

Dora pennenbakje

Kijk naar dat overgebleven verpakkingsmateriaal, en vraag aan het schepje, emmertje of bakje: waar kan ik jou nog meer voor gebruiken? Wedden dat het voorwerp antwoord geeft? Laat je inspireren, om maar eens een reclamekreet te gebruiken. En als je werkelijk niets kunt bedenken, zorg er dan in ieder geval voor dat het ding netjes terecht komt in de recyclebak. Maar dat spreekt vanzelf.

LEES MEER:   Ook een stukje karton is overal goed voor:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/een-stukje-karton-is-overal-goed-voor/

 

Dit vind je misschien ook leuk...