HERGEBRUIK ZELF JOUW VERSLETEN TEXTIEL, IN JE HUISHOUDEN

Natuurlijk kun je je versleten T-shirts, handdoeken en washandjes in een zak doen en naar de textielcontainer brengen, om te worden gerecycled. Maar je kunt ook zelf, thuis, in je eigen huishouden oude lappen hergebruiken. Dat kan je soms behoorlijk wat geld schelen. Hier een aantal suggesties:

Dora poetslappen klein

  • T-shirts en andere kledingstukken van tricot:   Tricotstof is een ideale poetslap, vooral voor kleinere klussen. Denk daarbij aan het schoonmaken van je fiets, het in- en uitwrijven van was en metaalpoets, en als afveegdoek bij het schilderen van je huis. Knip of scheur het T-shirt in repen, en bewaar de lapjes in een doos of mand, voor de geval je ineens een poetslap nodig hebt.
  • Handdoeken:  Badhanddoeken en keukenhanddoeken zijn prima dweilen. Badstof is ruw en ‘schuurt’ zachtjes de te reinigen oppervlakken. Bovendien neemt het gemakkelijk veel sop én vuil op. Koop geen dweilen in de winkel, maar gebruik oude handdoeken. Ook badstof aanrechtdoekjes maken goed schoon, en zijn erg geschikt voor het fijnere werk.
  • Vitrage en nylonkousen:   Over schuren gesproken: vitrage en panty’s zijn van nylon of andere kunstvezel, en nemen dus nauwelijks water op. De mazen in het weefsel hebben echter wel enigszins kantige, maar tegelijk zachte randjes, die op een vriendelijke manier groene aanslag van je tuinmeubilair, of kalkaanslag van je wastafel schuren. Je hoeft daarbij nauwelijks reinigingsmiddelen te gebruiken.
  • Sokken en washandjes:   Je kunt je hand in een (katoenen) sok of washandje steken, als in een soort handschoen. Een schoonmaakhandschoen, dan wel te verstaan, ideaal om bijvoorbeeld je fietsketting te ontdoen van vet en vuil. Maximale poetskracht door de tricot of badstof, met een minimale kans dat er vuil en vettigheid aan je handen komen.
  • Zakdoeken:   Zelfs versleten zakdoeken kun je nog een keer gebruiken, op verschillende manieren. Een stukje zakdoek is ideaal om een ingescheurde knoop van bijvoorbeeld een pyjama te herstellen. Naai een reepje zakdoek achter de gescheurde stof, en zet daar weer de knoop op vast. Voor mensen met een derailleur op hun fiets: de dunne zakdoekstof past prima tussen de tandwielen, waardoor je gemakkelijk vet en vuil weghaalt.

Dora poetslappen 1

Enzovoort, enzovoort. Kijk eerst of je er zelf iets mee kunt, met een oud kledingstuk of een handdoek. Als eigen hergebruik niet zinvol is, kun je altijd nog besluiten om je afgedragen textiel te recyclen via de textielbak. Ook een goed idee. Maar textiel hergebruiken in je huishouden spaart dikwijls dure producten uit, die je voor veel geld in winkels moet kopen, zoals dweilen en reinigingsdoekjes.

LEES MEER:   Een washandje kun je op nog een andere manier een dubbel leven geven:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/dubbel-leven-voor-washandjes/

 

Dit vind je misschien ook leuk...