HERGEBRUIKTE BLIKJES EN POTJES HELPEN MET BESPAREN
Een kennis van tante Dora huurde ooit een kraampje op een rommelmarkt, samen met een vriendin. Ze had na een grote schoonmaak wat spulletjes die ze wilde verkopen. Daar waren ook een aantal voorraadblikken bij, waar ooit koekjes en andere etenswaar in had gezeten. De vriendin verkocht alle blikken in één keer aan een echtpaar, dat last had van muizen in huis. Door alle etenswaar in goed afgesloten blikken te bewaren, hield het echtpaar de muizen uit de voorraadkast. Resultaat: minder eten dat hoeft te worden weggegooid, en dus een besparing.
Bekijk blikjes, potjes en plastic bakjes eens met een andere blik. De verpakking van veel producten kan goed worden hergebruikt om voedsel en andere zaken te beschermen. Al die bakjes kosten je niets, want ze zijn eigenlijk al afval. En ze leveren je veel op, omdat ze nuttig zijn. Hier een aantal voorbeelden:
- Het voorbeeld van de muizen komt vaker voor dan je denkt. Het hoeven niet altijd muizen te zijn. Juist nu het warme seizoen weer voor de deur staat, komen allerlei plaagdieren uit hun winterkwartieren tevoorschijn. Omdat onze deuren en ramen ook wat vaker openstaan, heb je ze zo in je huis. Goed afgesloten blikken en potten houden de vraatzuchtige beestjes uit je voorraad etenswaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mieren, meelmotten en fruitvliegjes. Gewoon in een blik of pot, en geen mier die erbij kan.
- Bereid voedsel kun je bewaren in de plastic bakjes waarin veel levensmiddelen worden verkocht. Denk aan bakjes van ijs. Even schoonmaken en hergebruiken. Goed voor dat laatste puntje taart, dat gisteren overbleef. Of om een pluk zuurkool in de koelkast te bewaren. Wie bakjes hergebruikt, hoeft geen plastic folie van de rol te gebruiken. En als het bakje versleten is, dan kun je het alsnog in de recyclebak doen.
- Ook in het alledaagse recyclecircus zijn hergebruikte levensmiddelenbakjes handig. Bewaar koffiedik (als gratis tuinmest) in zo’n yoghurtemmertje met hengsel én met deksel. Door het deksel kunnen de fruitvliegjes er niet bij. Een slashaker met deksel is handig als bewaarplek voor lege batterijen. En de DE-punten passen prima in een saladekuipje, mét deksel uiteraard.
- Spaar in blik! Tante Dora had als kind een spaarpot, die zijn leven ooit begon als blikje voor gestampte muisjes. Haar vader had in het deksel een spleet gemaakt voor de muntjes. Zo wordt sparen pas echt tot besparen.
Kijk eens met andere ogen naar blikjes, bakjes en potten, voordat je ze in de recyclebak gooit. Misschien kun je er meer mee dan je denkt?
LEES MEER: Minder plastic en meer recyclen:
http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/minder-plastic-meer-recyclen/
Ik werk in de schoonmaak en op de locaties waar ik schoonmaak worden veel spullen weggegooid.
Bijvoorbeeld ook de bekers van de eerste foto. Die gebruik ik graag in het voorjaar om plantjes voor te zaaien . Een soort van mini kweekkasje en door het gat in de deksel komt er genoeg frisse lucht binnen en is water geven ook makkelijk. Er worden ook grote emmers met deksel weggegooid, perfect om mijn kerstspullen en hobbyspullen in te bewaren en mijn dochter gebruikt ze voor kattenvoer. Verder vond ik vorig jaar een mooie grote plastic bak die in combinatie met dik transparant plastic dit jaar ook dienst doet als kweekbak. Zo word al dat plastic maximaal gebruikt voor het eenmaal versleten weggegooid word, in plaats van na eenmalig gebruik al op de afvalhoop te belanden. Bovendien gooi ik het thuis gescheiden weg, iets wat op het werk nog niet erg efficient gebeurt.
Een beetje achterhaald inmiddels maar veel van die rechthoekige langwerpige kuipjes van de chinees hebben een breedte waardoor je er cassettebandjes in op kunt bergen. Ze zijn best stevig, in vergelijking met bijvoorbeeld margarinekuipjes dus gaan lang mee.