HOE KOM IK AAN LEKKERE EN SPAARZAME RECEPTEN?

TANTE DORA

Wie weinig geld heeft, hoeft niet perse ongezond of onsmakelijk te eten. Zelfs de grootste Bourgondiër kan zijn buikje rondeten voor een habbekrats. Het komt vooral aan op de recepten. Over de hele wereld zijn mensen bezig met eten bereiden voor weinig geld. Daar kunnen we van leren, door hun recepten te verzamelen en na te koken.

Dora spaarzame recepten 1

Dus: op zoek naar bruikbare recepten! En hoe doe je dat? Hieronder zes manieren om aan spaarzame en lekkere recepten te komen:

  •  De ouderwetse methode: kookboeken lezen. Nog steeds worden er over de hele wereld kookboeken uitgegeven. Die staan in de boekhandels en ze staan in de openbare bibliotheek, waar je ze kunt doorbladeren of lenen. En ook in jouw eigen boekenkast staan vast nog wel een aantal kookboeken. Kijk je er niet meer in? Toch maar wel doen. Maar zoek dan met opzet naar de meer spaarzame recepten. Doe een stukje papier tussen de bladzijden waar een lekker én goedkoop recept staat.
  • Veel supermarkten geven een aantal keren per jaar een tijdschrift uit voor hun klanten. Aller Hande van Albert Heijn in de bekendste, maar ook andere supermarkten hebben iets vergelijkbaars. In die bladen staan veel recepten. Soms zijn dat nadrukkelijk spaarzame recepten. Knip de recepten uit die je bevallen en plak ze desnoods in een schriftje. Ook sommige kranten hebben een dagelijkse kookrubriek, op wat minder mooi papier gedrukt en met iets minder smakelijke foto’s, maar wel interessant.

Dora schriftje met recepten klein

  • Hoewel televisiekoks zelden voor de doorsnee hobbykok koken, en zeker niet voor de spaarzame hobbykok, is het geen gek idee om, als je toch kijkt, eens wat aantekeningen te maken, of een lijstje van ingrediënten op te schrijven. Vaak hebben dergelijke programma’s ook een website, waarop je alles nog eens kunt nakijken, en waarvan je eventueel recepten kunt uitprinten.
  • Internet is sowieso een bron van inspiratie. Elk denkbaar gerecht staat inmiddels op het web, vaak in allerlei variaties. Denk daarbij ook aan YouTube, met video’s van mensen uit de hele wereld, die zonder kapsones stap voor stap hun potje koken, zo langzaam en duidelijk, dat jij het gemakkelijk kunt nakoken.
  • Begin een receptenclub met je vrienden lekkerbekken. Zoek recepten en wissel ze onderling uit. Het grote voordeel van zo’n vriendengroep: er is altijd gelegenheid om bij elkaar te komen, om al die spaarzame maar lekkere gerechten eens samen uit te proberen!
  • Kijk eens wat vaker op de website Nederlands Dis: http://www.nederlands-dis.nl/ , het weblog van Neef Groen, met allerlei klassieke Nederlandse recepten uit een tijd, dat we ook in deze streken maar heel weinig geld voor eten konden uitgeven. Deze oude recepten tonen overtuigend aan dat lekker eten niet veel geld hoeft te kosten.

LEES MEER:   We schrijven wel eens vaker over het belang van recepten voor een spaarzaam leven:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/recepten-knip-uit-en-spaar/

En wat je ook doet: elk recept wordt meteen heel spaarzaam, als je bij de breiding seizoengroenten gebruikt:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/seizoengroente-eten/

Dit vind je misschien ook leuk...