HOE VERSLA JE DE HITTE (OP EEN VOORDELIGE MANIER)?

En dan is het opeens dertig graden buiten. Je doet er niet veel tegen, maar je kunt het in ieder geval in je huis aangenaam houden. Niet onbelangrijk, zeker niet als je nog wat nachtrust wilt hebben. Nu kun je natuurlijk de airconditioning aanzetten. Maar die is duur in de aanschaf en duur in gebruik. In de VS gebruiken ze in de zomer bijna net zoveel energie om hun huis koel te houden, als in de winter om hun huizen warm te houden. Kan dat niet op een natuurlijke manier, dus goedkoper?

Hier een aantal suggesties om op natuurlijke, organische en dus kosteloze manier de zomerse hitte buiten je huis te houden:

  • Als je een huis met luiken of lamellen aan de buitenkant hebt, ook aan een zijde waar de zon er niet op staat: dichthouden!
  • Als je een huis met luxaflex aan de binnenkant hebt, ook aan een zijde waar de zon er niet op staat: dichthouden! Gordijnen? Houd die ook maar dicht, als het kan!
  • Sommige mensen zetten in de zomerhitte hun hele huis wijd open, in de hoop dat het ‘een beetje doorwaait’. Natuurlijk waait het door: warme lucht door heel je huis. Houd ramen en deuren stijf dicht. Dat doen ze in Spanje, Italië of Griekenland ook, zeker rond het middaguur, als de hitte het grootst is. Dat kan overdag tien graden schelen tussen binnen en buiten, zonder gekkigheid. Pas laat in de avond gaan de ramen weer open, als het buiten flink is afgekoeld. Dat zouden wij hier op warme dagen ook moeten doen. Zet ’s nachts wel een hor in je raam, voor jeweetwel.

  • Begroeiing tegen of nabij het huis zorgt voor verkoeling, vooral door de werking van de schaduw. Als je niet direct een vuurdoorn of een klimop tegen je huis hebt staan, kun je de schaduwwerking wel nadoen. Een flinke tuinparasol of zelfs een oud gordijn dat je over je binnenplaatsje of langs je balkon spant, kan al veel zon weghouden van de buitenmuur. Een oude lap is minder duur dan een professioneel zonnescherm of markiezen.
  • Als er extra hete plekken in huis zijn, zoals bijvoorbeeld kamers onder een plat dak of op een slecht geïsoleerde zolder, houd de deuren naar die plekken goed dicht. Als je op zo’n extra hete kamer moet slapen, zoek dan een andere, koelere plek. Badkamers zijn beroemd om hun relatieve koelte.
  • Als je echt alleen maar hete kamers hebt om in te slapen, zet dan desnoods je tentje op in de tuin. Dat koelt ’s nachts zeker flink af. Of slaap op je balkon in de buitenlucht, uiteraard onder een klamboe. Tenzij je heel erg snurkt, want de buren willen ook hun nachtrust.

Hopelijk hebben we je zo een aantal tips gegeven waaraan je wat hebt. Zoals je ziet, kosten deze maatregelen niets extra’s, en zijn toch effectief. Zo houd je het de komende maanden aangenaam koel voor aangenaam weinig geld.

LEES MEER:   Niet meer voor te stellen: een leven zonder koelkast:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/niet-meer-voor-te-stellen-een-leven-zonder-koelkast/

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. izerina schreef:

    In Spanje zagen we ooit,dat men vroeg in de ochtend het beschaduwde terras met water besproeide. Sinds die tijd gaan er hier emmers regenwater overheen.

  2. Bieke schreef:

    Ik gooi mijn waswater van de groenten over de tegels voor de keukendeur, dat koelt het huis ook.
    Als ik s avonds was en de was ophang, laat ik een half uurtje voor het slapen de ventilator tegen de natte was aanwaaien, dat koelt de hele zolder flink af en droogt de was. Kost wel wat stroom.