HOUD HET KOEL IN DE HITTE (ZONDER AIRCONDITIONING)

In sommige warme gebieden van de Verenigde Staten wordt er in de zomer meer energie gebruikt dan in de winter. Oorzaak: de airconditioning. Niet alleen in huis, maar ook op het werk en in de auto wordt de lucht gekoeld en daarna rondgeblazen. Het zorgt in de zomer voor serieuze problemen voor de elektriciteitsleveranciers. Verkoeling kan levensreddend zijn, bijvoorbeeld voor zwakke ouderen of voor dieren. Maar het idee dat je zonder airconditioning niet meer kunt leven, heeft in de USA bizarre vormen aangenomen.

Dora luiken 2

Zo erg is het in ons land nog niet, maar zelfs in de afgelopen zomerse dagen zucht ons land onder de ‘hitte’. En probeert er wat aan te doen. Ook in Nederland rukt de 24/7 airconditioning op. En wie daar nog geen geld voor heeft, behelpt zich graag met ventilatoren. Zoemend waaieren we ons koelte toe. En betalen daarvoor letterlijk de rekening, die best hoog kan uitvallen.

Eeuwenoude kennis

Het loont de moeite om even na te denken, voordat je jezelf via het stopcontact koelte verschaft. Daarbij kun je gebruik maken van de eeuwenoude kennis van volkeren in warmere streken, bijvoorbeeld van mensen die rondom de Middellandse Zee wonen. Hier een aantal tips, die elke inwoner van Marokko, Spanje of Griekenland kent:

  • Houd deuren en ramen gesloten! Hollanders hebben de neiging om alles open te zetten, als het warm is. ‘Dan waait het lekker door’, zeggen ze dan. Maar eigenlijk waait vooral de warmte naar binnen. In landen in Zuid Europa laten ze alles dicht, zeker midden op de dag, als de zonnestraling op z’n heftigst is. Loop maar eens door een stadje in Zuid-Frankrijk: de luiken zitten voor de ramen en de vensters zijn gesloten. Zo blijft de hitte buiten. Pas in de avond gaan de ramen en deuren weer open, juist om de avondkoelte binnen te laten. Echt koud wordt het binnenshuis ’s nachts nooit, want de vaak dikke muren van de huizen zijn overdag zoveel opgewarmd, dat ze de warmte geleidelijk afgeven aan het huis. Ook fijn in de herfst en in het voorjaar.
  • In ons land zijn weinig woningen voorzien van luiken. En als ze er al op zitten, dan worden ze vaak gezien als decoratie. Vroeger gebruikten bewoners de luiken hooguit als bescherming tegen de winterkou, niet tegen de hitte. Maar je kunt ook in Nederland de zon bewust buiten sluiten, bijvoorbeeld met dikke gordijnen, al dan niet in combinatie met luxaflex. Misschien vind je het vreemd om midden in de zomer met de gordijnen dicht te zitten, maar het helpt wel tegen de warmte buiten. En je hoeft niet meteen alle gordijnen te sluiten: die paar kamers waar je overdag toch niet komt, die helpen al een boel.
  • Ventileer ’s nachts, en laat de koele avondlucht royaal je huis binnen. Die koelte blijft de volgende dag verrassend lang hangen, zeker als je de hitte buitensluit. Als je ’s nacht ramen openlaat, is het wel handig om er horren in te zetten. Die hoeven niet duur te zijn: met een viertal latjes en wat horrengaas of zelfs een stuk dichte vitrage ben je al een heel eind. Het scheelt in ieder geval muggenbulten, en het tijdrovende werkje om de volgende dag alle nachtvlinders en andere insecten te vangen en buiten uit te zetten. Zet de ramen niet open op plekken waar ze een uitnodiging zijn voor insluipers.

Dora hitte gordijnen

Ook in Nederland kan het in de zomer in huis onaangenaam warm worden. Met wat overleg kun je dat verregaand voorkomen, zonder dat je meteen de ventilator hoeft aan te zetten. Dat scheelt je behoorlijk in de stroomrekening.

LEES MEER:   Ook als je de ramen en deuren dichthoudt tegen de hitte, moet je niet vergeten om te ventileren. Dat kan eveneens in je portemonnee schelen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/vergeet-niet-te-ventileren/

 

Dit vind je misschien ook leuk...