HOUD JE DRANKJE LEKKER KOEL ZONDER KOELKAST

De dagen van een lekker gekoeld flesje wijn in de tuin of op het balkon zijn weer aangebroken. Veel mensen genieten volop van een koel rosé’tje. Totdat de zwoele avondtemperatuur de wijn tot een laffe lauwe drank heeft opgewarmd. Dan smaakt het niemand meer. In een koelbox blijft de fles koel, maar de koelbox is een flink ding, waarvan je de koelelementen eerst moet afkoelen. Er zijn zelfs elektrische koelboxen, maar die verbruiken stroom en zijn duur in de aanschaf.

Laten we jullie daarom nog eens wijzen op de goede oude wijnkoeler. In de keukenkast van het Tante Dora Keuken Team (TDKT) staat een doorzichtige plastic wijnkoeler. Die komt van de rommelmarkt, en kostte ooit anderhalve euro. Het is een dubbelwandige diepe bak, precies op maat gemaakt voor één fles wijn. De dubbele wand zorgt voor een perfecte isolatie, en omdat de binnenbak nauw om de fles sluit, gaat er weinig koelte verloren. Een fles gekoelde wijn blijft met gemak een uur op temperatuur.

Improviseren

Je kunt zo’n wijnkoeler ook improviseren met verpakkingsmateriaal. Neem een stuk bubbeltjesplastic en sla die om de fles. Zet het plastic vast met een elastiek. Zorg dat de bodem vrij blijft, zodat de fles kan staan, en laat uiteraard de opening vrij om uit te schenken. Afhankelijk van de dikte en het isolerende vermogen van het bubbeltjesplastic, kan het dranken opvallend lang koel houden, soms ook wel een uur.

Natuurlijk hoeft het niet perse een fles rosé of wit te zijn. Ook een fles priklimonade blijft goed koud in een wijnkoeler. Een fles inpakken in isolatiemateriaal is ook handig als je gaat picknicken. Dan hoeft die grote koeltas niet mee. Wijnkoelers, van de rommelmarkt of geïmproviseerd van bubbeltjesplastic, vragen geen energie. Ze werken, omdat ze verhinderen dat er koelte uit de gekoelde fles verdwijnt.

IJswater

Uiteraard kun je ook koelen in een koeltas, in een emmer met ijswater, of in zo’n speciaal hip tuinkoelkastje. Het voordeel van de isolerende wijnkoelers is echter, dat ze geen energie vragen. Ze houden de wijn koel, omdat ze ervoor zorgen dat de koelte niet verloren gaat. Denk aan een thermosfles, overigens ook een manier om dranken lange tijd koel te houden, zoals ijsthee.

LEES MEER:   Snel afkoelen doe je in het vriesvak:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/witte-wijn-of-rose-snel-koelen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. izerina schreef:

    Wij deden vroeger op strand een natte sok om de fles limonade. Het vocht verdampt en onttrekt warmte aan de fles.

  2. Mieke Schaddelse schreef:

    Goede tip Izerina!

  3. Wilma schreef:

    Wij groeven de fles op het strand altijd in, het koude zand onder de bovenste laag hield de limonade ook uren koel.