IN JE OUDE, VERSLETEN KLEREN ONTSPANNEN JE MOOIE PAK NIET VERSLIJTEN

Iedereen heeft ze: een overhemd met een versleten kraag, een oude broek met rafeltjes onderaan de pijpen, een trui waarvan de boorden beginnen te lubberen, of een jasje waar de vorm uitgewassen is. Je staat op het punt om het kledingstuk op te vouwen en in de kast te leggen, en je vraagt jezelf af: nog een keer dragen, of nu toch maar naar de recyclebak?

Als je er elke dag van zonsopgang tot zonsondergang pico bello moet uitzien, zonder kreukels en zonder rafels, dan moet je het ding misschien recyclen. Maar als je regelmatig dagen hebt waarbij je nauwelijks de deur uitkomt, of klusjes gaat doen die mogelijk niet best zijn voor je kleren, dan zijn de kleren met slijtplekken nog prima te gebruiken. Niemand die het ziet, en niemand die verwacht dat je in de tuin gaat werken in je dure merkkleding.

Draad

Je oude kleding echt tot op de draad afslijten heeft drie grote voordelen:

• Op het moment dat je je oude kleding afdraagt, draag je jouw nette, mooie kleding niet. Die slijt daardoor minder, en komt niet per ongeluk onder de verf te zitten (om maar eens een ramp te noemen). Dat bespaart uiteindelijk geld, want je hoeft zo minder vaak nieuwe kleding te kopen.

• Als je oude kleren draagt, hoef je niet voortdurend op je goeie goed te letten. Lekker ontspannend!

• Het heeft weinig zin om een oude slobbertrui of een overhemd met een kapotte kraag te strijken. Doe dat dus ook niet, en bespaar daarmee tijd, die je daarna aan andere, meer nuttige dingen kunt besteden. Je weet: tijd is geld waard.

Als je toevallig toch even de deur uit moet, dan kun je altijd nog een beetje fatsoenlijke broek aantrekken. Dan denken ze in de supermarkt in ieder geval niet dat je een sloddervos bent. Want dat willen we natuurlijk niet, toch? Alhoewel: waar gewerkt wordt, komen de rafels. Niks mis mee. En als de broek of de trui echt inscheurt en van ellende uit elkaar valt, dan kun je ‘m altijd nog naar de recyclebak brengen. Dan maken ze er poetslappen en isolatiemateriaal van.

LEES MEER: En als je toch afdankt: werkelijk alle versleten en kapotte kleding kan worden hergebruikt:

ALLE KLEDING KAN WORDEN HERGEBRUIKT

Dit vind je misschien ook leuk...