IS DE BUITENLANTAREN AL ZUINIG?

TANTE DORA

Nu de dagen korter en korter worden, staat bij veel mensen de buitenlantaren langer en langer aan. Tijd om daar toch eens bij stil te staan, want zo’n lichtje bij de voordeur kan per jaar vele tientjes stroom verbruiken. Over een periode van tien jaar kom je dan al snel op honderden euro’s: een leuk zakcentje voor een korte vakantie in de Ardennen. Of een nieuwe fiets, als je daaraan toe bent. Even nadenken over die buitenlantaren, dus.

Dora buitenlantaren

Zo maak je de buitenlantaren goedkoper:

  •  Het monteren van een zo spaarzaam mogelijke lamp, bijvoorbeeld een ledlamp. Als je de buitenlantaren maar heel incidenteel laat branden, is het verstandig om het moment af te wachten waarop de oude lamp het begeeft. Een nog goed bruikbare lamp zomaar weggooien is immers ook ernstige (energie)verspilling.
  • Het monteren van een bewegingsschakelaar, of het vervangen van de oude lantaren door een exemplaar dat aangaat als iemand nadert. Als je wilt dat de lamp gedurende alle duistere uren brandt, zorg je voor een tijdklok of, nog beter: voor een lamp die automatisch reageert op de hoeveelheid licht buiten.
  • De lantaren altijd handmatig aan- en uitzetten. In veel goed verlichte straten is het niet altijd nodig om je voordeur pontificaal in het licht te zetten, als je aan veiligheid denkt. In dat geval schakel je de lamp hooguit aan als er iemand in het donker voor de deur staat. Schakel de lamp in ieder geval uit als je naar bed gaat, dat wordt al snel tot een spaarzame routine.

lampen

LEES MEER: Heb wat meer oog voor de kleine besparinkjes! Veel kleine besparinkjes bij elkaar maken samen een heel groot verschil in je portemonnee:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/veel-kleine-besparingen-grote-winst/

Dit vind je misschien ook leuk...