JE PLUUTJE MAG JE BEST EEN BEETJE VERTROETELEN

Deze zomer weten de meesten van ons het nu zeker: ons klimaat is door ons zelf veranderd. En dat na de droogte ook zeker weer de zondvloed komt. De strukturele droogte duurt gewoon zeker in Zuid Europa door, ondanks dat er een paar dagen wel wat regen is gevallen. En de stortvloed kom je ineens op sommige plekken vaak samen met donderslagen tegen.

Tijd om je paraplu weer uit de gangkast te halen, dat is wel duidelijk. Paraplu’s zijn in ons klimaat onmisbaar, zelfs in de droogste of warmste zomers. Vroeger waren paraplu’s duur, maar tegenwoordig kun je ze voor een handvol eurootjes krijgen bij de voordeeldrogist of in het voordeelwarenhuis. Toch loont het de moeite om zelfs jou goedkoopste pluutje een beetje te onderhouden. Dan hoef je ‘m niet zo snel te vervangen, zelfs niet voor een paar eurootjes.

Paraplubehoud

Vandaag presenteren we je vijf handige tips voor paraplubehoud:

  • Als de paraplu buiten nat geregend is, span hem dan thuis binnen op, bijvoorbeeld in het halletje, en laat het doek grondig drogen. Daardoor voorkom je niet alleen muffe luchtjes, maar het behoed het mechaniek ook voor rotten en roesten.
  • Gooi nooit zomaar een paraplu weg, als een hoekje van de bespanning los is. Vaak gaat het om een los naadje of gebroken draadje. Met naald en draad kun je driekwart van de beschadigen aan je plu gemakkelijk zelf repareren. Soms doet een op maat gebogen paperclip wonderen, als de baleinen verbogen of losgeraakt zijn. Altijd eerst kijken of je het kunt repareren.
  • Overweeg om geen paraplu mee te nemen als het hard waait. Wind is de grootste vijand van de paraplu, tenzij je een speciale stormparaplu hebt. Een gewone paraplu kan door een plotselinge windvlaag totaal kapot getrokken worden. In plaats van een paraplu meenemen, kun je in geval van te verwachten stormwinden misschien een goedkope, eenmalige regenponcho meenemen. Dat fladdert hevig, maar scheurt niet stuk.
  • Als je vanuit een regenbui ergens binnenkomt, bijvoorbeeld in een winkel, zet de paraplu dan bij voorkeur in de aanwezige paraplubak. Klap de paraplu in, maar maak het koordje niet vast. Zo kan de paraplu uitlekken en enigszins drogen, voordat je weer weggaat.
  • Als je na een hevige stormbui schijnbaar geruïneerde paraplu’s uit afvalbakken ziet steken, check dan toch even of de schade echt niet te repareren is. Vaak is alleen het doek losgescheurd, en heeft de eigenaar er geen zin in om dit kleine mankement te repareren. Jij wel, toch? Met een klein beetje moeite heb je zo een bruikbare, gratis paraplu!

Nog een laatste tip: als het onweert, ga dan niet met een uitgeklapte paraplu door een wijds landschap lopen. Zo’n opgestoken plu is een ideale bliksemgeleider. Maar dat wist je waarschijnlijk al.

LEES MEER:   Denk vandaag ook aan je misschien wel drooggevallen regenton! Elk nadeel heeft z’n voordeel:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/regenwater-kun-je-verzamelen-en-er-de-planten-mee-gieten/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jonne schreef:

    Dank je neef Groen. Je kunt ook goede opvouwbare boodschappentasjes uit parapludoek maken. Lekker licht, maar toch sterk.