KERSTTRENDS 2019 (EN HOE JE DIE GOEDKOOP ZELF KUNT MAKEN)

Zuinig met tante Dora heeft zo z’n eigen tradities. Zoals het jaarlijkse onderzoek van het Tante Dora Kerst Comité (TDKC) naar de kersttrends van dit jaar. En naar manieren om die kersttrends thuis met weinig middelen na te doen, zodat het net echt is maar betaalbaar. Inmiddels heeft het TDKC zijn jaarlijkse onderzoek afgerond, en doen we vandaag verslag.

Er is één belangrijk trefwoord, als het op de Kerst van 2018 aankomt: Byzantijns. Byzantijns slaat vooral op bepaalde kleuren en kleurcombinaties, die samen een sfeer bepalen. Byzantijnse kleuren zijn onder andere bordeauxrood, koninklijk paars en roodachtige bruintinten, met accenten in twinkelend goud en zilver. ‘Byzantijns’ zoals de ingetogen kleuren in eeuwenoude kerken in het oosten, die vaak wat donker en geheimzinnig zijn.

Blingbling

Wie dus nog felgekleurde en blingbling kerstballen heeft liggen, en wie met de trend van het jaar wil meegaan, heeft helaas pech gehad. Het moet diep donkerrood zijn, een beetje als het oude fluweel van een koningsmantel. Gelukkig hoef je niet de hele voorraad kerstspul van voorgaande jaren naar het Kringloopcentrum te brengen. Met wat slimme combinaties kan jouw vorige kerstdecoratie er dit jaar prima mee door.

Want misschien heb je wel doeken die donkerrood en paarsig zijn? Een goudkleurige kerstbal kan daar een passend accent op zetten. Zelfs een stuk bruin pakpapier kan de wat matte, aardekleurige ondergrond vormen voor gouden of zilveren glanslichtjes. Over lichtjes gesproken: bij de Byzantijnse stijl van dit jaar passen heel goed de led-lichtjes van vorig jaar. Kaarsen zijn namelijk ook heel Byzantijns.

Lichtsnoer

Een accubak met zilveren ballen, rode lapjes en een lichtsnoer van het goedkope warenhuis is een mooie versiering voor op de kersttafel van 2018. En als je zo één-twee-drie geen spullen hebt in de kleuren van een oude Griekse kerk, dan is er altijd nog de verfdoos. Bij Action en andere goedkope adresjes is acrylverf voor weinig geld te koop.

Kerst 2018 is ingetogener, minder uitbundig. Geen kerstballen in gekke vormen, maar discreet gevormd en gekleurd. Dat zorgt er ook voor, dat de kerstversiering dit jaar weinig hoeft te kosten. Een lichtje, een enkele kerstbal aan een mooie oude tak, een ‘antiek’ doosje of een speelgoedje. Het hoeft niet veel en duur te zijn, als het maar smaakvol is. Dat scheelt alweer in de naderende kerststress.

LEES MEER:   Maak nu je eigen kerstkaarten. Goedkoper en vooral leuker dan gekocht:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/maak-nu-je-eigen-kerstkaarten/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Marieke schreef:

    Wat ik ook voorbij zag komen zijn rieten mandjes vol met kerstballen. Zelfde kleur maar ander patroon. Erg simpel en leuk.