KIJK NU JE FIETS NA

We hebben een koude en bij vlagen kletsnatte winter gehad. Niet echt fietsweer, zullen we maar zeggen. Bij veel mensen heeft de fiets lange maanden vrijwel ongebruikt in de schuur gestaan, of is hooguit voor de boodschapjes gebruikt. Nu het voorjaar zich aankondigt, komen de dagen met mooi fietsweer er ook weer aan. Tijd om je fiets eens na te kijken, voordat je lange stukken gaat rijden.

Dora elektrisch fietsen

  • Maak de fiets eens schoon. Een mild sopje is al een goed begin, eventueel gevolgd door een doekje met wat kruipolie of siliconenspray. Siliconenspray is ook ideaal om vastzittende onderdelen en roestige bouten onder handen te nemen. Kijk of de ketting een smeer- en/of reinigingsbeurt nodig heeft. Een goed gesmeerde ketting maakt een groot verschil.
  • Kijk of de banden nog mee kunnen. Als de buitenbanden glad en brokkelig zijn, vervang ze dan, of laat een goede fietsenmaker er nieuwe banden opzetten. Als je de buitenbanden vervangt, vervang dan meteen ook de binnenbanden. Die verouderen namelijk ook, en oude, poreuze binnenbanden rijden om de haverklap lek. Meteen mee vervangen, want binnenbanden zijn niet duur.
  • Als de banden nog oké zijn, pomp ze dan goed op. Hard opgepompte banden geven minder wrijving op het wegdek, waardoor je gemakkelijker fietst. Bovendien zorgt wrijving voor slijtage, waardoor je sneller nieuwe banden nodig hebt.
  • Controleer de verlichting. Zitten er draadjes los? Maak ze vast. Draait de dynamo zwaar? Doe er een drupje olie op. Als je verlichting hebt met batterijen, vervang die dan, als je nog maar een speldenknopje licht hebt.

dora-fietsenmaker

De fiets is een goedkoop vervoermiddel, maar je moet wel voor je ijzeren ros zorgen. Dat kan weleens geld kosten, maar goed onderhoud is het behoud van je fiets. Een goed onderhouden fiets hoeft niet zo snel vervangen te worden door een nieuwe. Heb je heel weinig geld voor fietsreparaties? In veel gemeenten zijn tegenwoordig sociale fietswerkplaatsen, waar gediplomeerd rijwielherstellers voor een habbekrats fietsen repareren van mensen die weinig geld hebben. Denk ook aan de vele laagdrempelige Repair Cafés in ons land. Die rekenen alleen de materiaalkosten. Zo kun je er weer onbezorgd op uit, met je tweewieler.

elekt. fiets

LEES MEER:   Ook als je je fiets repareert, heb je wat aan de basis gereedschapskist:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/de-basis-gereedschapskist/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Marga schreef:

    Oeps, ja, mijn fiets moet ook nodig even gepoetst en nagekeken.