KNOPEN AANZETTEN, NAADJES VASTZETTEN EN BESPAREN

Er zijn mensen die een perfect goede blouse weggooien omdat er een knoop af is, en ze niet weten hoe je die er weer aan moet zetten. Dat is een onnodige verspilling. Zo moeilijk is het niet, om kleding te repareren. Een rits inzetten of een zoom-met-omslag in je broek maken, dat zijn moeilijke klussen waar je enige ervaring mee moet hebben. Gelukkig komen er vooral in de steden steeds meer, vaak Turkse kleermakers, die ook voor een redelijk bedrag een nieuwe rits in je broek of jas zetten.

Maar er blijven veel klusjes over die je met gemak met een simpele naald en een draadje voor elkaar kunt krijgen. Denk aan het repareren van sokken en het aannaaien van knopen, maar ook aan het vastzetten van een losgeraakte naad of aan het aannaaien van een nieuw lusje aan een handdoek. Daar heb je geen opleiding tot coupeuse voor nodig. En het gaat ook zonder naaimachine. Met een beetje geduld en een piepklein beetje handigheid kom je al een heel eind.

Basiskennis

Maar hoe kom je aan dat piepkleine beetje handigheid en aan de nodige basiskennis? Hier een aantal tips:

  • Vraag je moeder of je handige zus. Vroeger ging de handigheid over van moeder op dochter, en dat is nog steeds een goede methode. Overigens kun je ‘dochter’ net zo goed vervangen door ‘zoon’, want je bent toch geen echte vent als je telkens je vrouw of vriendin moet vragen of ze een knoop weer aan je broek zet?
  • Ga op onderzoek uit, of er bij jou in de buurt niet een naaicursus voor beginners is. Die zijn er namelijk, en soms zijn die niet eens zo duur. In ieder geval minder duur dan al je verstelwerk aan De Gouden Schaar uitbesteden, of maar helemaal nieuwe kleren kopen.
  • We wezen er al eens eerder op: op YouTube staan duizenden instructiefilmpjes over zaken die je gemakkelijk zelf kunt doen. Ook op het gebied van herstel- en simpel vermaakwerk kun je op YouTube videolessen vinden. Typ maar eens ‘broek korter’, ‘knoop aanzetten’ of ‘zoom in rok’ in, en je krijgt een filmpje te zien met een expert die jou stap voor stap uitlegt hoe je het moet doen.
  • En dan moet je het natuurlijk ook DOEN! Want aan theoretische kennis heb je niets. Als je iets doet, krijg je ervaring, waardoor het de volgende keer gemakkelijker wordt. En wat kan er nu misgaan? Hooguit dat de vers aangezette knoop er binnen een dag weer af is. Gewoon opnieuw doen, maar dan beter!

Wie handig wordt met naald en draad, kan heel veel geld besparen. Je gooit minder kleding weg, en kledingstukken gaan langer mee, dankzij het reparatiewerk. Gewoon doen!

LEES MEER:   Met een goede naaigarnituur heb je al een goed begin gemaakt. Zo’n naaigarnituur hoeft niet duur te zijn:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/naaispullen-voor-elke-reparatieklus-2/

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. "Hanneke" schreef:

    Een toevoeging: in veel plaatsen zit wel een Repair Café. Daar zitten mensen die het je graag willen leren! (Ook overigens voor kapotte apparaten, meubels, fietsen, etc. )

  2. Adrianne schreef:

    Hier doe ik dat soort dingen idd ook allemaal zelf. Toevallig 10 minuten geleden een legging van dochterlief gerepareerd. Zat een gaatje in. Hoppa, kan ze weer dragen :)…